Efter att amerikanska senaten ratificerat Sveriges och Finlands Natoansökan återstår sju länders godkännande innan länderna är medlemmar av försvarsalliansen.

I natt svensk tid blev röstsiffrorna blev 95–1 när den 100 ledamöter stor senaten, som är ansvarig USA:s avtal med andra länder, röstade för de två ländernas medlemskap i Nato.

– Det är väldigt tillfredsställande. Det är bara väldigt positivt för Sverige och visar på ett förtroende både för Sverige och Finland, säger utrikesminister Ann Linde till TT.

Linde säger också att en ansökan aldrig tidigare ratificerats av så många länder så snabbt. I och med USA:s besked anser hon nu att det största och viktigaste Nato-landet har röstat ja.

Sju länder återstår

Det betyder att 23 av 30 Natoländer har nu ratificerat ansökningarna. Dessa sju länder har alltså inte ännu godkänt den svenska och finska ansökan: Tjeckien, Grekland, Ungern, Portugal, Slovakien, Spanien och Turkiet.

Det land som krånglar är Turkiet, som fortsätter inte avser att ratificera de två nya medlemmarna. Sverige och Finland kommer inom kort träffa representanter från Turkiet för att diskutera frågan, uppger utrikesminister Ann Linde till nyhetsbyrån.

Socialdemokraterna ingick ett avtal med Turkiets president Erdogan för att han skulle godkänna att Sveriges och Finlands ansökan skulle behandlas. Enligt Erdogan har inte Sverige följt avtalet, enligt vilken en lista med utpekade personer ska lämnas ut eftersom Turkiet anser dem vara terrorister.

– I avtalet ingår en mekanism för att följa upp avtalet och hur avtalet ska genomföras. Den mekanismen ska genomföras ganska så snart, men jag bekräftar inga datum, säger Ann Linde.