Ett riktigt glädjebesked kom först från Novus på morgonen: SD upp 4 procentenheter jämfört med förra valet. På eftermiddagen kom Sifo där SD ökat med 2 procentenheter sedan förra veckan.

Själv har jag varit förvånad över de tidigare dagliga mätningarna från Sifo där Sverigedemokraterna legat under förra valresultatet. Det har varit märkligt med tanke på att de frågor som dominerat nyhetsflödet har alla visat att SD har haft rätt: kriminaliteten är ett växande hot och elpriserna är en skandal som beror på politiskt galen avveckling av fungerande elproduktion i kärnkraft.

Måndagens mätningar rättar nu till detta. I Novus ligger SD uppe på 21,5 procent, medan man i Sifo får 18,1 procent.

Men man ska inte stirra sig blind på enskilda mätningar. Det finns stora felmarginaler och de som svarar kan ändra sig fram till valdagen.

Majoriteten är det allra viktigaste

På den övergripande nivån – vilken regering vill svenska folket ha? – är det fortsatt jämnt, men med ett visst övertag för S-blocket: sex mandat i Sifo (180-169) och ett i Novus (175-174).

Även om alla fyra partier i oppositionen – M, SD, KD och L – ökar i Sifo skulle ett valresultat som ser ut som denna mätning betyda fyra år till av det spektakel kring regeringen som vi har haft mellan de rödgröna partierna som inte kan dra jämnt.

Här behöver alltså oppositionen lägga i en växel till för att övertyga de osäkra om att en ny regering krävs för att nödvändiga förändringar ska ske.

Känslor kan avgöra

Mycket handlar om känslor. Vänstersidan skrämmer väljarna med ren smutskastning och osakliga fördomar mot vad en regering med Sverigedemokraterna betyder. Ska den osäkre våga ge en ny regering chansen? Samtidigt talar verkligheten för oppositionen eftersom väljarna ser hur misskött landet är med den nuvarande regeringen. Fyra år till kan mycket väl leda till ännu större sönderfall, höjda energipriser och skjutningar i var och vartannat köpcentrum. Ett regeringsskifte kan vända utvecklingen.

Rädsla för fortsatt ökat våld i samhället eller rädsla för ett nytt parti i regeringsmakten. Kanske är det dessa känslor som avgör. Vilket är de osäkra väljarna mest oroade för?