Viktigast nu är vilken sida i politiken som får majoritet. Det avgör landets utveckling. Stort inflytande för MP och V väntar om vänstersidan får fortsätta.

I medierna läggs mycket fokus på vad det skulle betyda om SD blir större än M. Men det viktiga är ju vilken sida som får majoritet. Med en fortsatt vänstermajoritet kommer MP och V att få betydligt större inflytande än hittills. Vänsterpartiet kräver ju att få ingå i regeringen.

Dessutom kommer Centerpartiet att vara kraftigt försvagat, om inte annat därför att man redan sålt ut sin ”borgerliga” tillhörighet och sitter i en socialistisk återvändsgränd. Samtidigt har tuppkammen på Vänsterpartiet vuxit markant det senaste året, sedan Nooshi Dadgostar röstade för SD:s misstroende och fällde den socialdemokratiske statsministern för första gången i historien.

En ny mandatperiod för rödgröna kommer betyda mer av vänsterpolitik än tidigare.

Färre vill se MP eller V i regering

Det är också så att färre väljare vill se MP eller V i regeringen än de som inte vill se SD i regeringskansliet. Det visar ny mätning från Sifo i SvD.

”Det kan löna sig för båda sidor att skrämmas med att en röst på M leder till SD kan ta plats i regeringen eller att en S-röst betyder en regering med vänsterpartistiska ministrar”, menar Sifo-chefen Toivo Sjörén.

Av någon anledning lyfter medierna det förstnämnda. Om detta medverkade jag i SVT Morgonstudion nu på tisdagsmorgonen.

Det viktiga i valrörelsen borde vara sakfrågorna, de samhällsproblem de gamla partierna misslyckats med: kriminalitet, migration, el- och bränslepriser.

Skälet till att Sverigedemokraterna växer är att partiet tar dessa frågor på allvar. Partiet har också i årtionden kritiserat den förda kriminalpolitiken, migrationspolitiken och varit emot nedläggning av kärnkraftsreaktorer, vilket leder till skenande elpriser, och som enda parti varit emot höjda bränsleskatter och reduktionsplikten som får bensin- och dieselpriserna att vara de högsta i Europa.

Logiskt att SD växer

Därför är det logiskt att Sverigedemokraterna ökar. Ett skäl till att M är svaga beror på att väljare har gått till Liberalerna. Moderaterna låg i april – för bara fyra månader sedan – på 21,5 procent. Sedan dess har Liberalerna ökat och M minskat.

Det jag inte sa i SVT, men som också spelar in är att Moderaterna har ett trovärdighetsproblem: man styr i Stockholm och Västra Götaland tillsammans med Miljöpartiet – och vill fortsätta samarbeta efter valet. Hur kan ett parti som säger sig vilja förändra politiken på riksnivå, samarbeta med ett parti som är emot precis allt Ulf Kristersson står för på riksplanet?

Lägg till det arvet efter Fredrik Reinfeldt. Moderaterna har svikit sina väljare länge.

Moderaterna måste stärka sin trovärdighet genom att visa att man menar allvar med de förslag man lägger. Jag tror många väljare är tveksamma till att Moderaterna menar något med det man säger.

Denna trovärdighetsfråga kan bara Moderaterna själva återupprätta. Tiden är knapp, men många väljare bestämmer sig sent. Dumpa MP i Stockholm och Västra Götaland! Det är mitt tips.