Skiftningarna i de dagliga opinionsmätningarna är många. Och ny studie visar på att vissa partier ofta blivit överskattade i mätningarna inför val.

Tre mätinstitut gör dagliga mätningar. Ovan framgår Skop och Sifo publicerade igår söndag och Novus idag måndag.

Här framgår att Sverigedemokraterna ökar jämfört med förra valet i alla tre mätningar.

Om man ser till regeringsalternativ får oppositionen – M, SD, KD och L – ett litet övertag: 49,9 procent mot 49,4 procent för regeringssidan – S, V, MP och C i SKOP-mätningen. I de två andra har regeringssidan ett litet övertag: 49,6-48,8 procent i Sifo och 51,2-47,3 procent i Novus.

Med andra ord: det är jämnt.

MP kan åka ur även om mätningarna ger 4 procent

I SvD har också en intressant prognos tagits fram av Newsworthy, som tittar på historiska data och bedömer sannolikheten för hur utfallet i valet blir.

Exempelvis konstateras att opinionsmätningar har inbyggda historiska skevheter, så kallad industribias. Opinionsinstituten har haft svårare att mäta Sverigedemokraterna än Centerpartiet inför val, vilket gör modellen mer osäker på SD:s väljarstöd. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är dessutom exempel på två partier som under 2000-talet ofta överskattats i mätningarna inför val.

Det betyder att sannolikheten att Miljöpartiet åker ur riksdagen är 51 procent. Detta även om mätningarna just nu visar på att partiet ligger lite över fyraprocentsspärren.

*
Se inslag i Riks: