Det går inte bra för den norska vänsterregeringen. Socialdemokraternas systerparti Arbeidarpartiet rasar ner till 19,4 procent i ny mätning som NRK publicerat.

I mätningen som är utförd i mitten av augusti får Arbeidarpartiet det sämsta stöd som mätts upp för partiet i en opinionsundersökning som norska NRK publicerat. Samtidigt har det andra regeringspartiet Senterpartiet mer än halverats sedan valet – från 13,5 procent till 5,9.

S och C i Norge går dåligt

Om Annie Lööf tänkt sig en S och C regering i Sverige förebådar de norska siffrorna inte gott. Den regering som styr i Norge har tappat folkets förtroende. Nu är Høyre ensamt större än de båda regeringspartierna.

Både Høyre och Fremskrittspartiet går framåt i norska opinionen. Høyre ligger nära en toppnotering med 30,0 procent av väljarna och Fremskrittspartiet har ökat till 14,4 procent.

Arbeidarpartiet får 19,4 procent och Senterpartiet 5,9 procent. Tvåpartiregeringens stödparti Sosialistisk Venstreparti backar också i augustimätningen, till 8,9 procent. De övriga fyra småpartierna rör sig både lite upp och nedåt.

Stor entusiasm i oppositionen

– Bra opinionsmätningar är inspirerande för alla i partiet, särskilt de som ska jobba mot kommunvalet nästa år. De kommer nog att välkomna mätningen med stor entusiasm. Men vi ska komma ihåg att vi måste kämpa för väljarna varje dag fram till valet, säger Høgreledaren Erna Solberg till NRK.

Från Senterpartiet tror man att väljare går till oppositionen på grund av de allt högre elpriserna och höga bränslepriserna.