Den 15-åring som anhållits misstänkt för dödsskjutningen i Malmös största köpcentrum Emporia ska vara ha rymt från ett LVU-omhändertagande.

KOMMENTAR. Ännu en mördare som borde ha suttit bakom lås och bom tycks ha varit ute på fri fot. Polismordet i Biskopsgården skedde också av en tonåring som tidigare dömts för grov kriminalitet men ändå varit ute på gator och torg. Sverige måste vara det främsta paradis för kriminella.

Skulle vara i tvångsvård – men på fri fot

Det är Sydsvenskan som uppger att 15-åringen av socialtjänsten i Göteborg tvångsplacerats på Sis-boende genom Lagen om vård av unga.

– Den uppgiften har jag också fått. Jag känner till den, men jag har inte fått den bekräftad, säger Petra Stenkula, polisområdeschefen i Malmö till Expressen.

15-åringen är känd av polis sedan tidigare. Han omhändertogs enligt lagen om vård av unga, LVU, början av förra året. Av socialtjänstens beslut framgår att han ansågs löpa stor risk att skada sin hälsa genom missbruk, brott och socialt nedbrytande beteende. Han var misstänkt för flera grova brott, bland annat grov stöld och olaga hot, och uppvisat ett flyktbeteende genom att rymma hemifrån.

Pistol i byxlinningen

Den misstänkta 15-åringen ska vid gripandet ha haft pistolen i byxlinningen enligt vittnesuppgifter. 

Polisen tror att han varit ensam på plats i köpcentrumet, men eftersom han varit hemmahörande i Göteborg och rest till Malmö för att mörda är det givetvis ”inte uteslutet” att fler kan vara inblandade i mordet.

– Det är klart att i de här ärendena är det så att det kan finnas andra som har medverkat i det här brottet på olika sätt, säger Petra Stenkula.

!5-årigen får lågt straff – snart ute igen på svenska gator

Eftersom majoriteten av svenska partier ser kriminella som stackars offer, och infört omfattande ungdomsrabatter, är det troligt att 15-åringen snart är ute på gatorna igen.

Ännu tidigare om han rymmer, vilket verkar vara den enklaste sak i värden. Att lura svenskt rättsväsende är som att lura godis av småbarn.