Våldet flyttar ständigt fram sina positioner. Och kommer fortsätta göra det om S-ledd regering får nytt förtroende av svenska folket. De saknar insikt, moral och vilja att göra det som krävs för att kämpa ner våldet.

Den besinningslösa skottlossningen mitt bland hundratals barnfamiljer och butiksflanerare på fredagseftermiddagen i det största gallerian i Malmö, Emporia, bevisar att den sittande regeringen är fullständigt oförmögen att ta sig an problemet med gäng- och klankriminella som blir allt djupare förankrade i det svenska samhället.

Ord från S räcker inte

De ord som statsminister Magdalena Andersson (S) framför efter dödskjutningen mitt i folkhavet – ”Fruktansvärt” – är innehållslöst, som om statsministern inte hade någon makt, någon förmåga eller ens någon vilja att ändra utvecklingen där det grova våldet flyttar fram sina positioner.

Och när justitieminister Morgan Johansson (S) säger ”att det här kan inte fortsätta”, är det just vad det kommer att göra om nuvarande regering och dess stödpartier får fortsätta leda landet.

Det styrande partierna har pratat om att de vill stävja våldet, men alla kan se hur det grasserar.

Kommer fler ord från dem att vända utvecklingen? Nej, självfallet inte.

Avgörande är inställningen till brottslingar. Socialdemokraterna tycker synd om dem och vill ge dem saft och bulle (”Vad har den stackaren varit med om?”). Har man den hållningen är man oförmögen att bekämpa brott.

Regeringsmakt med rätt värderingar krävs

Det som krävs för att bekämpa den allt skickligare organiserade brottsligheten, där dödsskjutningar bara är toppen på ett isberg, är en regering som inser att kriminella är onda individer som ska låsas in. Det finns inget gott i dem, därför måste staten se till att de som begår våldsbrott döms enligt lag till långa fängelsestraff. Utan att tycka synd om dem. Utan att ge bortförklaringar. Utan nåd.

Bara politiker som inser den ondskans destruktiva och förödande kraft som präglar dessa gärningsmän är starka nog att ta itu med våldsbrottsligheten.

Socialdemokraterna & Co har under åtta år visat att de inte besitter denna förmåga.

Är det säkert att oppositionen har rätta virket att möta ondskan och besegra den? Nej, det vet vi inte. De partier som tillhör oppositionen, där Sverigedemokraterna ingår som en tungt vägande del, har inte testats. Och de gamla partierna, M, KD och L har tidigare visat samma oförmåga som S. Det var bara massor av snack och ingen verkstad under Reinfeldts regeringstid också.

Men nu är det alltså en ny kombination av gamla och ett nytt parti som kan få majoritet. I bästa fall kan Sverigedemokraterna ingjuta det mod och den handlingskraft i de gamla partierna som krävs för att få något gjort den här gången.

Och de som är oroliga för att man ska gå för långt, vet ju att de gamla partierna behövs för att det ska bli majoritet. Visserligen heter det i ordspråket att Nya kvastar sopar bäst. Men här handlar det om en mix mellan gammal regeringserfarenhet och ny politisk vilja, energi och kraft.

Det kan visa sig ge en optimal regeringspolitik. Om den bara får testas.