När utrikesminister Ann Linde anser att oppositionen ”demoniserar” när man kritiserar regeringssidan är det ett tecken på att Socialdemokraterna fjärmar sig från demokrati och har tappat respekten för yttrandefrihet.

Återigen attackerar S-regeringen oppositionens rätt att bedriva kritisk granskning av regeringen och dess stödpartier. Det är sådana tankebanor som regeringar i bananrepubliker och kommunistiska diktaturer brukar härbärgera. Tankegången är antidemokratisk och totalitär. Makten anser att den inte ska behöva utsättas för kritisk granskning.

S-ministrarna Ann Linde och Annika Strandhäll har kallat bevakningen av Annie Lööf i mediekanalen Riks för att vara ”demoniserande” och därmed underblåsa mordplaner mot henne i Almedalen.

Yttrandefrihet gäller i Sverige – än så länge

Som ansvarig utgivare av Riks blir jag upprörd över hur Makten försöker tysta oppositionen i Sverige. Till Aftonbladet, som var först med att bevaka Ann Lindes utfall, förmedlade jag följande uttalande:

Ann Lindes kritik är ogrundad och ovärdig. Det är skamlöst av utrikesministern att försöka plocka politiska poäng genom att utmåla ett oppositionsparti som mördare. Socialdemokraterna är uppenbart pressade efter de senaste opinionsundersökningarna.

Som medieaktör har vi all rätt att kritiskt granska makthavare. Under den gångna mandatperioden har Annie Lööf varit en av de mest centrala makthavarna i svensk politik. 

Att framföra kritik, både analytiskt och satiriskt, är helt inom ramen för svensk yttrande- och pressfrihet.

Inte första gången S vill tysta meningsmotståndare

Samtidigt ska jag vara ärlig och säga att jag inte blev förvånad över att Socialdemokraterna undviker att ta sakliga debatter om energipolitik, migration, kriminalitet, för att istället ägna sig åt smutskastning av meningsmotståndare.

Socialdemokraterna är tomma tunnor som behöver skramla mest. De har ingen politik för Sverige och då går man till angrepp för att försöka få motståndare tystade. Det är ett ytterst primitivt beteende som brukar förekomma i länder utan demokratisk tradition.

I valrörelsen 2006 såg dåvarande utrikesminister Laila Freivalds (S) till att stänga ner hemsida för Sverigedemokraternas tidning SD-kuriren. Regeringen skickade Säpo till serverbolaget Levonline och fick det att släcka ner hemsidan.

Så här berättade vice vd i Levonline Anna Larsson för Sveriges Radio om hur hon och företagets vd Torkel Nyberg kontaktades.

– UD pratade med Torkel och Säpo pratade med mig, säger Anna Larsson. De gjorde oss uppmärksamma på hur det var och så gjorde vi bedömningen att det bästa är nog att man stänger ner sajterna.

Efteråt har Laila Freivalds lagt skulden för nedstängningen på företaget och hävdat att det var ett ”självständigt beslut” som regeringen inte hade att göra med.

Socialdemokratin saknar respekt för demokratin

Det är uppenbart att regeringsmakten är så viktig för S att man är beredd att göra vad som helst för att försöka behålla makten. Man har nära till totalitärt tänkande. Och ingen respekt för meningsmotståndare.

Ingen förtjänar att förlora regeringsmakten så mycket som Socialdemokratin. Men det ska vara svenska folket som avsätter skurkarna i valet. Jag hoppas att så sker om två veckor…

*

Se också Richard Sörmans krönika i Riks till yttrandefrihetens försvar: