Idag är det exakt en månad till valdagen. I egenskap av redaktör tar jag mig friheten att spekulera vilt om hur valresultatet kommer att se ut efter valdagen 11 september.

KOMMENTAR. Mitt intryck är att många i väljarkåren är osäkra på om de verkligen ska välja det annars så beprövade alternativet en gång till – S-ledd regering – trots att den misslyckats på flera viktiga samhällsområden. Väljarna har det sämre nu än för fyra år sedan.

Otryggheten har ökat. Dödsskjutningarna mer eller mindre dagligen är bara toppen på ett snabbt växande isberg. Andelen tjejer som inte vågar gå ut i sitt eget bostadsområde har ökat markant. Förnedringsrån, hot, bedrägerier och korruption i föreningslivet ökar kraftigt.

Ekonomin försämras i snabb takt, inte bara på grund av den internationella inflationen utan därför att S-regeringar lagt höga skatter på sådant som bensin, diesel och el för att åstadkomma ”den gröna omställningen”. Och man har med berått mod förstört fullt fungerande energiproducerande kraftverk, som Ringhals 1 och 2, vilket gör livet mycket dyrare för företag och hushåll.

Eller välja ny regering

Alternativet till att välja det beprövade är att ge mandatet till oppositionen, till nya krafter. När S och dess stödpartier hysteriskt talar om hur hemska Sverigedemokraterna är, beror det inte bara på att de är utan egen politik och därför hellre talar om andra. Deras starkaste kort är att varna väljarna för att ”köpa grisen i säcken” – välja en regering byggd på en helt ny konstellation partier.

S-sidan är det kända alternativet. Man vet vad man får – även om det på senare år bara varit försämringar. S-sidan försöker därför dölja sina egna brister med utfall mot SD. Det höga tonläget beror på att de är panikslagna. De känner på sig att de är på väg att förlora, att de inte har en vinnande agenda och som en sista desperat handling vill de försöka skrämma väljarna från att rösta fram en ny regering.

Det kan gå, om tillräckligt många i svenska folket tror på och har tillit till etablissemangens hämningslösa men grundlösa smutskastning.

Jag tror dock inte det kommer att fungera. Det har ”vargen kommer” över sig. Man har hotat med detta så många gånger nu att väljarna ser det för vad det är – en taktisk undanflykt från att tala om den egna politiken.

Och efter åtta år med S-ledd röra, är det noterbart att efter så lång tid vid regeringsmakten brukar majoriteten av opinionen i en demokrati tippa över och ge oppositionen chansen att ta makten. För att se om de klarar det bättre. Exakt så som det ska vara i en levande demokrati.

Genomklappning för S-sidan

Därför vore en genomklappningen för regeringspartiet och dess stödpartier lika logisk som den kan bli påtaglig.

Valet kan i så fall ge de fyra oppositionspartierna ett tydligt mandat att leda en ny regering. Hur valresultatet i form av mandat i riksdagen skulle kunna se ut framgår i min figur nedan.

Valets stora förlorare blir Centerpartiet, som nästan halveras. Partiet lovade rösta för en borgerlig statsminister i förra valrörelsen, men röstade efter valet nej till en sådan och har under de fyra år som gått vid fyra tillfällen hjälpt fram en socialdemokrat till statsministerposten. Sådant svek ska straffas hårt av väljarna.

De tre andra rödgröna partierna minskar också, men mer marginellt. Socialdemokraterna förblir det största partiet i Sverige. Och Miljöpartiet klarar sig med nöd och näppe kvar i riksdagen.

Totalt får vänstersidan endast 151 mandat.

Tydligt mandat för oppositionen

Ett valresultat som detta betyder att svenska folket vill se opposition ta över regeringsmakten och genomföra den sakpolitik man gått till val på.

Största valvinnare i antal mandat blir Sverigedemokraterna, men också Moderaterna tillhör de största valvinnarna eftersom de blir statsministerparti. Även Kristdemokraterna går fram något och Liberalerna klarar sig kvar i riksdagen.

Majoriteten blir så stor att M, SD och KD får egen majoritet på 180 mandat, men ovanpå det 18 mandat för Liberalerna, som alltså inte blir vågmästare.

Om folket ger ett utslag som detta, har de icke-socialistiska partierna all möjlighet att visa att de har den handlingskraft som S-ledda regeringar visat sig sakna.

Så här skulle valresultatet om en månad kunna bli…

(Mer om min valprognos kommer i Aftonbladets valspecial som publiceras senare i augusti.)