Det blir inga sänkta bränslepriser om S-sidan vinner valet. Miljöpartiet är tydliga om att man inte tänker släppa fram en regering som ökar utsläppen.

Oppositionen med M, SD, KD och L vill se sänkta bensin-, diesel och elpriser genom en rad åtgärder, inte minst sänkning av de höga energiskatterna.

Ingenting av detta blir av om Socialdemokraterna får fortsätta regera. Iallafall inte om regeringen behöver stöd av Miljöpartiet. Det beskedet återupprepade språkröret Per Bolund under onsdagsmorgonen då han medverkade i Ekots partiledarutfrågning.

Bolund undvek däremot att tala för att politiken ytterligare ska höja bensin-, diesel- och elpriserna.

Besked till väljarna

Det är ett tydligt besked till väljarna. Om man anser att priserna redan är för höga nu, och att det blir smärtsamt om de många bedömare får rätt som varnar för att priserna kommer att stiga ytterligare i vinter, då ska man inte rösta på S eller deras stödpartier.

Med en S-regering kommer inga lättnader att ske.

Men varför står Bolund för en så föga valvinnande strategi? Jo, höga energipriser är en bärande del i ”den gröna omställningen”. Det är därför Sverige redan har så höga priser, regeringen har höjt skatterna med motiv att klimatet kräver det. Trafik och uppvärmning påverkar utsläppsnivåerna. Det är Miljöpartiets viktigaste fråga att få ner dem.

Då får hushållen ta smällen.

Det är bra att besked i denna sorts sakfrågor kommer fram, så att väljarna får chansen att göra informerade val mellan partierna.