Det nya islamistiska partiet Nyans vill förbjuda koranbränning i Sverige. Man vill också riva konstinstallationen Nimis som är Lars Vilks livsverk eftersom det skulle vara en ”symbol för islamofobi”.

Minoriteterna i Sverige är nu så stora att de kan bilda egna partier på etnisk eller religiös grund. Om alla muslimer röstar på partiet Nyans kommer de in i riksdagen. Partiets ståndpunkter liknar mycket den politik som finns i Mellanöstern och som dessa länder driver i FN.

– Vi är för yttrandefrihet, men med begräsningar, säger partiledare Mikail Yüksel till Sydsvenskan (betalvägg).

I FN bedriver muslimska länder att förbud mot hädelse ska väga tyngre än yttrandefriheten. De vill att det ska bli straffbart att skämta om och kritisera exempelvis islam.

– Så fort man vill värna om minoritetsgrupper och förorten anklagas man för splittrande retorik och för att vara separatistisk. Är feminister separatister? frågar han sig.

Bedrivit påverkanskampanj mot Sverige

När Sverige i vintras utsattes för en påverkanskampanjen från Mellanöstern mot socialtjänsten och omhändertagandet av barn i utsatta situationer var partiet Nyans som pådrivande.

Mikail Yüksel, som 2018 uteslöts ur Centerpartiet efter samröre med den turk-islamistiska rörelsen Grå vargarna, talade mot svenska lagar och traditionen att staten kan ingripa i familjer med problem.

– Det är en stor skam för oss alla i Sverige att problemet med socialtjänsten har uppmärksammats först nu när utländska medier börjar skriva om detta, sa han till Aftonbladet i februari.

Yüksel sa då till tidningen att han berättat om anklagelserna mot svensk socialtjänst i medier i ett flertal länder, som Turkiet och arabvärlden.

Kan ta plats i politiska församlingar

Statsvetare menar i Sydsvenskan att partiet Nyans har liten chans att komma in i riksdagen.

– Men det är inte omöjligt att de kommer in i fullmäktige, säger Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet i Sundsvall.