Enligt statsvetarna i Göteborg skiljer det inte mer än drygt 15.000 röster mellan oppositionen och regeringssidan. M, SD, KD och L får 49,2 procent och S, MP, V och C får 49,0 procent när olika opinionsmätningar sammanvägs.

KOMMENTAR. – Det är helt osannolikt jämnt, säger valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson till DN.

Om sammanvägningen räknas om i riksdagsmandat vinner oppositionen regeringsmakten – men med bara ett enda mandat: 175 mot 174 mandat.

Nu ska tilläggas att sammanvägningen bygger på fem mätningar varav två är från före sommaren.

Samtiden påpekade då att det är uppseendeväckande hur lite rörelser vi kan se i väljarkåren, trots att vi haft den mest turbulenta rikspolitiken på mannaminne. Statsministern fälldes i misstroende och det var 134 dagar lång regeringsförhandling som gav ett januariavtal som sprack. Regeringens stödpartier ställde ultimatum mot varandra.

Från C till S

Den största – men ändå lilla – förändringen som skulle ske ifall Mätningarnas mätning blev valresultat, är att Centerpartiet tappar 8 mandat och Socialdemokraterna vinner 7 mandat. Vänsterpartiet förlorar 2 mandat och Miljöpartiet vinner 2 mandat. Totalt tappar alltså regeringssidan ett mandat på fyra år.

På andra sidan är rörelserna än mindre. Kristdemokraterna vinner netto ett mandat från Liberalerna. Och Sverigedemokraterna vinner ett mandat från regeringssidan (Centerpartiet). Detta vunna mandat ger segern till oppositionen.

Har väljarna bestämt sig?

Den stora frågan är ju om väljarna bestämt sig för att rösta så här. Min teori är att de väljare som funderar på att byta, inte bestämt sig och därför svarar det parti man brukat rösta på. Men framåt valdagen kommer fler att byta. Och då byta från regeringssidan till oppositionen.

Oppositionen har redan visat att man har mer energi och högre engagemang, medan regeringssidan kopierar oppositionens förslag samtidigt som man tröttsamt attackerar de motståndare man stulit politiken ifrån. Väljare brukar välja originalet före kopian.

*
Se mer: Ekengren Oscarsson, DN