När Magdalena Andersson (S) höll sitt sommartal i Göteborg torgförde hon förslag som flera bedömare beskriver som sverigedemokratisk politik – just det parti som S dömt ut som fruktansvärd. Sedan går hon ändå till attack på Sverigedemokraterna och Moderaterna med hårda ord.

Den som lyssnade på Andersson kan inte komma till någon annan slutsats än att hon stämplade sig själv som brun. Hon talade om en ”nationell offensiv” mot nätverkskriminella som bland annat ska kunna straffas när de drar in minderåriga i sin verksamhet.

Lånar Åkessons budskap

– Skjutningar på öppen gata har blivit en epidemi som hotar mycket av det vi älskar med Sverige: sammanhållningen, gemenskapen, tilliten, sa Andersson i sommartalet.

Det är ju precis det budskap som Jimmie Åkesson framfört i minst ett årtionde.

Också de kriminalpolitiska utspelen som kom från S under söndagen är hämtade från SD:s program. Som att polisen utan konkret brottsmisstanke ska få genomföra en husrannsakan där de tror att gängkriminella förvarar vapen.

 – I varenda källarförråd, varenda lägenhet, varenda bil, säger Magdalena Andersson nu med indignation.

Detta är precis innebörden av de visitationszoner som SD länge föreslagit. Senast i maj rapporterade SvD: ”Sverigedemokraterna vill också att visitationszoner upprättas i kulturellt och kriminellt belastade områden. De ökar möjligheterna för polisen att visitera personer till exempel under sökande efter vapen.”

Magdalena Andersson har klippt och klistrat in dessa SD-förslag i sitt sommartal.

Istället för tacka, hånar hon förebilden

Man skulle ju kunna tänka sig att Magdalena Andersson skulle tacka Sverigedemokraterna för alla idéer man nu – efter åtta år vid makten – till slut, några veckor före valet, lägger fram.

Men nej, hon fortsätter leverera de tröttsamma plattityderna om hur hemska Sverigedemokraterna är.

Hon levererade bottenlöst skamlösa anklagelser, som förmodligen är avsedd att ge instruktioner till valarbetarna i landet om hur de ska ljuga och attackera motståndarna.

Frågan är varför hon inte tror att det egna partiets politik räcker. För det alla bör ha i minnet är att de politiker som ägnar sin tid åt andra partier gör det för att dölja blottor och svagheter i det egna partiets politik. Sådana har uppenbart Socialdemokraterna många – enligt deras egen partiledare.