När Salman Rushdie, 75, skulle hålla föredrag i New York blev han attackerad och knivhuggen flera gånger på scenen. Han flögs till sjukhus, opererades och ligger nu i respirator.

Enligt polisen blev Rushdie knivhuggen i nacken och buken innan andra i publiken tacklade honom. Polisen har gripit 24-årige Hadi Matar från New Jersey som misstänkt gärningsman och man tror att han agerat ensam.

”Det ser inte bra ut”, skriver hans agent Andrew Wylie i ett mejl till Reuters. ”Salman kommer troligen förlora ena ögat och nerverna i hans arm är avskurna och levern har huggits och är skadad.”

Islamistiska sympatier

Motiv är inte känt i nuläget. Enligt uppgifter till New York Post ska mannen sympatisera med regimen i Iran. Han har lagt ut inlägg i sociala medier till stöd för Iran och iranska Revolutionsgardet, som är terrorstämplat av USA.

Enligt polisen föregicks händelsen inte av några hot mot Rushdie eller den institution som föreläsningen hölls vid. Polisen säger också att man hade stämt av säkerhetsläget tillsammans med institutionen.

Haft dödsfatwa mot sig sedan 1988

Den indisk-brittiske författaren Salman Rushdie blev världskänd 1988 då han publicerade romanen ”Satansverserna”. Iran högste ayatollah Ruhollah Khomeini utfärdade en fatwa med en dödsdom mot Rushdie eftersom boken ansågs häda islam. Regimen utfärdade också en stor belöning till den som dödade författaren.

I Sverige sprack Svenska akademin då majoriteten inte ville ge stöd till Salman Rushdie efter dödsfatwan. Kritik mot islam var för känsligt att försvara. Mot islam stod sig de stolta utropen om yttrandefrihet slätt.

I en kommentar på fredagskvällen skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson på Twitter: ”Han attackerades när han utövade rätten som vi aldrig får sluta försvara”.