Hur långt till vänster kommer V och MP att driva Magdalena Andersson (S)? Både V och MP ställer hårdare krav mot S än tidigare, samtidigt som C är kraftigt försvagade. En ny vänsterregering kommer att gå långt mer till vänster än under de senaste åtta åren.

KOMMENTAR. Många försöker skrämma med att SD blir ett stort parti på icke-socialistiska sidan, men bland väljarna är V och MP större hatobjekt. Och dessa partier kommer få mycket större inflytande vid fortsatt vänstermajoritet.

Sifo har frågat väljarna vilka partier de accepterar i en ny regering. Sverigedemokraterna accepteras av fler väljare än både Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Det är ett viktigt besked.

Tuffare krav från V och MP

Inte minst eftersom dessa två partier kommer att vara mycket tuffare mot Magdalena Andersson om riksdagsmajoriteten förblir rödgrön. Nooshi Dadgostar kräver att få ministerposter och Miljöpartiet vill rulla tillbaka de beslut på miljöområdet som S-regeringen tagit om lagring av utbränt kärnbränsle, om kalkbrytning på Gotland, beviljat tillstånd till gruvbrytning, med mera, med mera.

Svagare C ger svagare ”liberal röst”

Centerpartiet har tidigare motiverat sitt S-samarbete med att man tvingat regeringen att föra liberal politik. Detta har man lyckats med genom att sälja ut sin ”borgerliga” tillhörighet. För socialdemokrater har det varit guld värt att locka över ett borgerligt parti på vänstersidan och därmed stärka möjligheterna till fortsatt S-styre.

Annie Lööf sitter nu fast på vänstersidan och har ingenstans att ta vägen. Centerpartiet kan inte längre hota med att gå tillbaka till borgerliga sidan. Därmed har C kraftigt försvagat förhandlingsläge. C-mandaten betyder inte mer än MP-mandaten eller V-mandaten.

Vänstersväng med Magdalena Andersson

Om sittande statsminister får fortsätta kommer det att bli en kursändring ut på vänsterkanten. Ingenting hindrar S från att praktisera sin socialism med höjda skatter, identitetspolitik genom kvotering och öppnare gränser för ökad invandring. S, V och MP kommer att övertrumfa C, och C har att välja mellan att vara med i vänster-värmen eller gå på ökenvandring i total ensamhet.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer att ha större inverkan på en ny S-ledd regering än vad Sverigedemokraterna betyder – gällande kursändring – för en ny konservativ regering.

M, SD och KD (och kanske L) är överens om konkreta förändringar i kriminalpolitik och migration. Här blir SD garanten för att Moderaterna den här gången faktiskt genomför politiken, och inte bara pratar om den. Därmed stärker SD sitt regeringsalternativ, medan V och MP försvårar för sitt eftersom de vill driva politiken i en mer vänster- och miljöextremistisk riktning.