Paniken över elbrist fick priserna på el- och gas att rusa i Europa på måndagen, samtidigt som politiker varnar för en kommande ”tuff vinter”, skriver Bloomberg.

Europa står inför en svår kris i vinter då bristen på energi kommer att vara omfattande till en följd av att vänsterpolitiker avvecklat kärnkraften i förtid samtidigt som Ryssland stryper gasleveranserna.

– Katastrofen är redan här, jag tror att den stora frågan är när EU-ledarna kommer att vakna, säger Thierry Bros, professor i internationell energi vid Sciences Po i Paris.

Flera svåra vintrar väntar

Belgiens premiärminister Alexander De Croo flaggar för att fem tio ”svåra vintrar” väntar. ”Utvecklingen av situationen är mycket svår i hela Europa,” sa han till reportrar. ”Vissa sektorer står inför allvarliga svårigheter med dessa höga energipriser.”

Samtidigt vädjar Frankrikes president Emanuel Macron till folket att ”acceptera att betala priset för vår frihet och våra värderingar”, rapporterar Bloomberg.

Men det är i ”Europas kraftverk”, Tyskland, som det ser värst ut, enligt Martin Devenish, på S-RM Intelligence & Risk Consulting.

– Kombinationen av industriell exponering, med energiintensiva industrier, innebär att det kan bli ett hårt slag mot Tyskland när krisen fortsätter, säger han.