Oljekraftverket i Karlshamn är egentligen en reservanläggningen. Men nu körs det ganska regelbundet och bränner stora mängder olja till följd av elsituationen i södra Sverige. Alltså, därför att S, MP, C och V lagt ner flera kärnkraftsreaktorer samtidigt som det inte blåser.

Oljekraftverket i Karlshamn har varit igång sedan en vecka tillbaka.

– När det blir sämre vindförhållanden, då blir det här extra påtagligt. Då innebär det att Karlshamsverket budas in på den nordiska elbörsen, säger Torbjörn Larsson, presschef på Uniper som driver verket, till Aftonbladet.

Kraftverket använder 70.000 liter olja i timmen i varje block.

– Vi har kört ganska regelbundet den senaste veckan. Det har att göra med den effektsituaton som vi har i Södra Sverige i dag, och som Svenska kraftnät har gått ut och berättat om också. Vilket innebär att Södra Sverige har brist på planerad elproduktion. När det blir sämre vindförhållanden, då blir det här extra påtagligt. Då innebär det att Karlshamsverket budas in på den nordiska elbörsen, fortsätter han.