Elpriserna kommer att chockhöjas ännu mer i vinter. Elbolag rekommenderar nu sina kunder att skaffa buffert på 50.000 kronor för att kunna betala kommande elräkningar.

Eftersom Socialdemokraterna i förtid stängt av flera kärnkraftreaktorer har elbristen blivit akut i södra Sverige. Och när det nu i höst och vinter blir kallt ökar elbehovet dramatiskt, och med det förväntas elpriserna fortsätta att chockhöjas.

Elbolagen börjar bli oroliga över att deras kunder inte kommer att kunna betala elräkningarna. Därför rekommenderar exempelvis Varberg Energi att spara pengar så att man har pengar på bankkontot när höga elräkningar kommer.

Elbolag: prata med din bank om nya lån

Man skriver om vinterns elpriser: ”så får man räkna med ett rörligt elpris som är 3-4 gånger så högt som förra vintern (åtminstone i södra Sverige). För er som har ett rörligt avtal så innebär detta att om ni då hade enstaka månadsfakturor på 5.000 – 10.000 kr så lär motsvarande faktura denna vinter ligga på i storleksordningen 15.000 – 40.000 kr. För att inte hamna i ett hopplöst läge när vinterns elräkningar dimper ner brevlådan/inboxen så bör därför den genomsnittliga villaägaren redan nu sätta av en buffert på cirka 50.000 kr. Har man inte den möjligheten så är det en bra idé att börja prata med sin bank redan nu.”

Vidare hänvisar elbolaget till energimyndighetens tips om hur man sänker elförbrukningen i hemmet:

  • Sänk inomhustemperaturen
  • Duscha kortare tid
  • Använd klädstreck istället för torktumlare
  • Släck lamporna
  • Frosta ur frysen