Det vare en säker och optimistisk partiledare som deltog i SVT:s utfrågningen på tisdagskvällen. Ebba Busch (KD) klarar den här typen av medieframträdande utmärkt, även om hon blev pressad i vissa frågor.

Under avsnittet om kärnkraft kritiserade Ebba Busch den tidigare borgerlige statsministern Fredrik Reinfeldt (M).

– Reinfeldt hade fel om migrationen och han hade fel om kärnkraftens betydelse framåt, sa Busch.

Programledarna påpekade att inte bara S och MP utan också Alliansregeringen varit bidragande till att avveckla kärnkraftsreaktorer i förtid. Och satsa på vindkraft. Det som nu leder till skyhöga elpriser.

– Korrekt. Och man dopade också vindkraften med elcertifikaten, säger Busch.

Då är väl KD också ansvariga för den energipolitik som bedrivits, undrade programledarna.

– Jag ta fullt ansvar för besluten som vi tog då men kan också konstatera att när man som politiker säger att “nu ska vi till punkt A” och istället hamnar på punkt B, ja, då måste man kunna vara ödmjuk nog att säga att “det här blev inte bra”, säger Busch som betonar att hon inte tillträdde som KD-ledare förrän 2015.

KD ändrade sig först 2019

Men också 2016 gjorde M och KD upp med MP och S i energiöverenskommelsen om att sätta upp mål till år 2040 om ”100 procent förnybar elproduktion”. Detta mål utesluter kärnkraft. Därför hoppade M och KD av energiuppgörelsen 2019 inför avvecklingen av reaktorerna Ringhals 1 och 2. Då ville M och KD ha skrivningen ”fossilfri elproduktion” som mål.

Också här missade M och KD att inse vilken skadlig energipolitik de gick med på, som tydligt signalerade politikernas vilja att fasa ut kärnkraft.

Under hela denna period har Sverigedemokraterna talat om just ”fossilfri” energi, det vill säga räkna med kärnkraft men vilja ta bort oljeeldad elproduktion.

Men Miljöpartiet fick som de ville – deras utopiska linje vann. Och resultatet? Ja, Jimmie Åkesson kunde i sin utfrågning peka på att Miljöpartiets politik – som alltså länge haft stöd av alla gamla partier – nu resulterar i att det eldas mellan 70.000 och 140.000 ton olja i timmen i oljekraftverket i Karlshamn för att lindra den elbrist som finns.

Reinfeldt och MP lever kvar

Här framgår hur länge Reinfeldts politik, att följa john på Miljöpartiet, varit vägledande för de gamla partierna. Det är ju därför många väljare har svårt att känna förtroende för att dessa partier verkligen ändrat sig. Står de för den nya linjen även efter valet?

För mig visar denna bakgrund hur viktigt det är att Sverigedemokraterna tar plats i en ny regering och blir garanten för att de andra partierna inte faller tillbaka i önsketänkande och ren utopism.

*

Se inslag med analys av Ebba Busch-utfrågningen: