Det nya islamistiska partiet Nyans har uppgivit 84 kandidater på sina valsedlar, men endast 5 av dem är de facto valbara, enligt Valmyndighetens senaste sammanställning.

Partiet Nyans ställer upp i kommun-, region- och riksdagsvalet, men partiet använder sig av så kallade öppna listor vilket innebär att kandidaterna själva måste anmäla sitt samtycke. Det har bara fem personer gjort hittills.

Rami Hussein, partisekreterare, säger att de nu arbetar för att få in samtycken för totalt 84 personer till Valmyndigheten.

– Vi är ett nystartat parti och har många kandidater som är nya, och vi håller fortfarande på att lära känna varandra. Så innan det skickas in samtycke vill vi vara mer eller mindre överens med kandidaterna om hur vi förhåller oss till saker och ting i partiet, säger han till Svenska Dagbladet.

Partiet har tidigare kritiserats för att använder ”uppblåsta” valsedlar där personer anges som inte är valbara eftersom de inte bor i den kommun de kandiderar i. Personerna förekommer helt enkelt på flera valsedlar i olika kommuner. På Nyans hemsida listas 80 av personerna 335 gånger på valsedlar till 24 kommuner. Detta trots att man bara kan kandidera till kommunfullmäktige i den kommun man är skriven i på valdagen.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har kallat Nyans agerande för ”uppenbart bedrägligt”.