Kostnaden per kilowattimme blir 38 procent högre än tidigare rekord. Augusti blir därmed den dyraste elmånaden i södra Sverige någonsin. Men det kommer snart att bli ännu dyrare.

De dagliga rekorden har avlöst varandra på elprisbörsen Nordpool under augusti. Men det är månadssnittet som är det intressanta för den absoluta merparten av hushållen som har rörligt elavtal.

– Det blev rekord både i elområde 3 (Mellansverige) och 4 (Sydsverige). Tidigare prisrekord var från december förra året, säger Björn Björnson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Godel till TT.

Snitt på tre kronor per kWh

För område 4 ser snittpriset för augusti, med enbart några få dagar kvar av månaden, ut att hamna på nästan tre kronor per kilowattimme (kWh).

– Det är drygt en krona högre än tidigare rekord, säger Björnson.

I elområde 3 landar snittpriset i augusti på lite över två kronor per kWh. Det är nästan 30 öre högre än det gamla rekordet.

Politiska beslut orsakar elprischock

En tungt vägande orsak till de rekordhöga elpriserna i syd- och mellan-Sverige är att flera kärnkraftreaktorer stängts ned i södra Sverige sedan politiker lagt extra skatter på kärnkraft. Det är därför oljekraftverket i Karlshamn, som bränner upp till 140.000 liter olja i timmen, går för fullt mitt i sommaren.

Se också Professorer: Politiker är skyliga till haveriet för svenska elsystemet.