Under partiledarintervjun i radion gled centerledaren undan i de flesta frågorna, men gav ett klart besked: Lööf kommer att säga nej till vinstförbud i friskolorna, det som är Magdalena Anderssons paradnummer.

Det var en plågsam utfrågning i P1 nu på morgonen. Programledarna försökte få Annie Lööf att tala om vad det tydliga regeringsunderlaget hon efterlyser består av. Flera gånger gled Lööf undan och talade om ”breda uppgörelser” utan att tala om vilka partier hon tänker på.

Nytt januariavtal

Vid ett tillfälle sa hon i förbifarten att det ”inte räcker med de fyra partierna” – alltså med S, MP, V och C. Därmed avslöjade Lööf – kanske oavsiktligt – att hon ser framför sig ett nytt januariavtal där L också ingår.

Varför säger hon inte det, då? Jag tror att hon inte vågar säga det, för då kommer L-ledaren snabbt att gå ut och säga att det inte är aktuellt. Hon måste vara otydlig för att hennes argumentation inte ska falla samman i sina ologiska beståndsdelar.

Korridormygel efter valet

Annie Lööf sa flera gånger att partierna måste göra upp – efter valet. Centerpartiet vill alltså att väljarna ska köpa grisen i säcken. Efter att väljarna röstat, ska de få veta vad deras röst används till. Att hon inte har respekt för väljarna visade hon i förra valet. Före valdagen var Ulf Kristersson hennes statsministerkandidat. Efter valdagen röstade hon fyra gånger fram en S-ledare som statsminister.

Så ska man inte behandla sina väljare i en fungerande demokrati. Lööf vill flytta makten från väljarna till partiernas korridormygel i riksdagen efter valdagen.

Nej till vinstförbud i skolan

Ett klart besked kom dock från centerledaren. Hon tänker stoppa alla förslag om att förbjuda vinster i friskolorna. Det är ett viktigt besked, eftersom just ett sådant förbud var Magdalena Anderssons huvudtema i sitt sommartal förra helgen.

Lööf punkterar alltså Socialdemokraternas främsta valprofil. Det Andersson säger om vinstförbud kommer aldrig att bli verklighet, inte ens om hon får fortsätta som statsminister. S kommer inte att få igenom det, eftersom man behöver stöd av Centerpartiet för att förverkliga vinstförbud.

Valarbetare för ny regering

Därmed kan man säga att oppositionen har en utmärkt valarbetare i Annie Lööf. Den som inte vill ha en ny turbulent mandatperiod med ständigt nya regeringskriser och tjafs om vilka partier som får prata med vem, behöver rösta på ett av oppositionspartierna.

Det kanske var det tydligaste beskedet av morgonens partiledarutfrågning i radion.