Med bara några veckor kvar till valdagen kommer centerledaren Annie Lööf med beskedet att partiet är beredda att ingå i en S-ledd regering. Men ett annat av Socialdemokratins stödpartier reagerar med ilska: ”Absurda besked från Annie Lööf”, skriver V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Centerpartiet har tappat kraftigt i opinionen det senaste året. Man har backat till fem procent och kan snart vara nere på fyra procent. Då behöver man socialdemokratiska stödröster. Därför signalerar Annie Lööf i en intervju att en röst på C också är en röst på S-regering.

Hon får sedan frågan om detta innebär att Centerpartiet kan tänka sig att vara en del av en S-regering. 

– Vi kan tänka oss att sitta i en regering med Socialdemokraterna. Men det förutsätter att politiken lutar mot mitten, svarar då Lööf. 

Berömmer S men utestänger V

Detta eftersom Lööf ser förutsättningen för att Socialdemokraternas politik lutar mot mitten. Det slår hon fast på tisdagen i en intervju med Dagens Nyheter.

– Magdalena Andersson och Socialdemokraterna har en mycket mer öppen hållning till samarbete. Hon kan tänka sig att samarbeta med alla utom SD. Det är precis den öppenhet och ledarskap som man behöver ha som statsminister, säger hon till tidningen.

Själv vill hon dock inte samverka med Vänsterpartiet. Det är, skriver Lööf som komplettering på Instagram ”inte hållbart att föra en vänsterinriktad politik som saknar stöd hos väljarkåren. Skattebetalarna behöver fredas från skattehöjningar på arbete, boende och sparande under nästa mandatperiod.”

Den uppmärksamme kan se att Lööf inte säger nej till skattehöjningar på bensin, diesel, el.

Vänsterpartiet irriterat

Starkast reaktion på C-ledarens utspel kommer från Vänsterpartiet. Nooshi Dadgostar skriver på Twitter: 

”Absurda besked från Annie Lööf. Inte kan hon väl tro att hon skulle sitta i en regering på våra mandat men inte samarbeta med oss? Nej, Sverige behöver en majoritetsregering, då ingår V om SD ska hållas borta från inflytande. Trots våra skillnader är vi beredda att ta ansvar.”