I USA har Högsta domstolen fattat beslut om abort, vapenlagar och migrationsregler. Nato har haft toppmöte där Turkiets Erdogan nått framgångar mot Sverige – det anser i vilket fall många europeiska medier.

Veckans avsnitt av Utrikessvepet i Riks börjar dock med att analysera hur partierna i EU-parlamentet förhåller sig till Ryssland. Sverigedemokraterna är mest kritiska, mer kritiska än Centerpartiet. Minst kritiska mot Ryssland är Vänsterpartiet.

Nato-toppmötet beskrivs i tysktalande länders medier som en framgång för Erdogan gentemot Svenska Magdalena Andersson.

Vad betyder besluten i USA:s högsta domstol? Om aborter och vapenlagar anses konservativa vunnit, men om migration vann vänsterpresidenten Joe Biden om asylsökandens rätt att komma in i USA. Domstolens beslut har dock inte med innehållet att göra – för eller emot abort, för eller emot vapenrestriktioner – utan om att regler som gäller är förankrade genom beslut av folkvalda och att de upprätthåller medborgarnas rättigheter.

*

Se helgens avsnitt i Riks: