Tysklands största brunkolkraftverk förbereds nu för att återaktivera avstängda kraftverksblock för att kunna elda brunkol för fullt. Man behöver ersätta bortfall av gas från Ryssland. Och därför att kärnkraften är avvecklad.

KOMMENTAR. Före 2011 producerade tysk kärnkraft omkring 130-150 TWh per år, vilket motsvarar nära en fjärdedel av energiförsörjningen i landet. Tyskland byggde c:a 40 reaktorer för elproduktion fram till 1989. Nästa år stängs de tre sista reaktorerna. Miljörörelsen hävdade att förnybar energi skulle kunna täcka upp bortfallet.

Men man hade inte räknat med att gasen från Ryssland skulle falla bort, och den utgör uppåt 16 procent av Tysklands energiförsörjning.

Brunkol istället för kärnkraft

När ryska gasen nu ska ersättas hade man behövt kärnkraft. Men den är i praktiken avvecklad. Då återstår brunkol.

De tyska kolkraftverken, som också var tänkta att avvecklas, får nu istället starta upp och elda på för fullt för att täcka upp för de strypta gasleveranser.

Klimatomställningen får vänta

Tyska riksdagen i Berlin har nu beslutat att de kolkraftsblock som har stängts får starta igen, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi har redan anställt ett hundratal och vi ska anställa lika många till, säger presstalesperson för brunkolkraftverket Jänschwalde till SR.

De tyska konsumenter på gatan som SR intervjuar räknar med att de måste ha kallare i sina bostäder i vinter. En dam som växt upp under kommunistiska DDR säger att hon är van vid låg standard, men undrar hur yngre ska klara sig.

Allt därför att Tyskland lyssnat på miljöaktivisters krav om att avveckla fullt fungerande och klimatneutrala kärnkraftverk. Istället för bättre klimat innebär den aktivistiska miljöpolitiken att man kommer att smutsa ner betydligt mer än om kärnkraften fått vara kvar.