Den överenskommelse som statsminister Magdalena Andersson förhandlade fram i tisdags med Turkiet och Finland tillåter alla parter att utropa seger. Det är ”ett lyckat diplomatiskt konstverk”, säger forskare.

Igår gjorde turkiske presidenten Erdogan ny tolkning av överenskommelsen. Nu är det 73 personer som Sverige ska utlämna till Turkiet för att få bli medlemmar i försvarsalliansen Nato. Detta samtidigt som svenska regeringen hävdar att ingen som inte ägnar sig åt terrorism behöver vara orolig att utlämnas.

Enligt Turkietforskaren Paul Levin vid Stockholms universitet kan avtalet tolkas på olika sätt. Det kan framstå som framgångsrikt nu, men kan bädda för osämja senare.

– Risken framöver är möjligtvis att olika tolkningar kring implementering kan leda till fortsatt oenighet inför ratificeringsprocessen, säger han till SVT Nyheter.

Erdogan har en chans till att stoppa Sverige från att bli medlem Nato. Varje parlament i Natos nuvarande 30 medlemsländer måste ratificera, godkänna, att Sverige får komma med. Det turkiska parlamentet kan alltså säga nej till Natomedlemskap om Sverige.