Spänningen stiger! Vem ska Storbritannien få som sin näste premiärminister? Tre favoriter har utkristalliserat sig inom konservativa Tory-partiet. En fjärde valomgång sker idag.

Det konservativa partiet i Storbritannien har en mycket öppen och tydlig process för att utse en ny partiledare. Först utser partiets parlamentariker två kandidater, dessa får sedan alla medlemmar i partiet rösta om.

När Boris Johnson meddelade sin avgång 7 juli startade process i partiet att utse ny partiledare. Det sker inte på det primitiva sätt som partier i Sverige brukar agera, där en liten valberedning plötsligt föreslår ett namn medan alla tänkbara kandidater sagt att de inte kandiderar. Nej, i Storbritannien – parlamentarismens vagga – sker demokratiska val öppet.

Öppna nomineringar

De som vill kandidera till att bli partiledare – och som fallet är nu, omedelbart bli Storbritanniens premiärminister – måste vara parlamentsledamöter. Också här en stor skillnad mot Sverige, där riksdagen blivit mycket av ett ”knapptryckarkompani” som bara lyder order. I Storbritannien vidmakthåller man hög prestige för den folkvalda församlingen genom att kräva att de som gör anspråk på ministerposter och på att bli partiledare måste först ha blivit parlamentariker.

Det är möjligt att Sverige är ett för litet land för att kräva att alla dugliga ministerämnen och tänkbara partiledare ska vara folkvalda.

Omröstningar i fem omgångar

Källa: IfG (18 juli 2022).

De som kvalificerar sig att delta i valet av ny partiledare ställs sedan inför omröstning i parlamentsgruppen. I första omgången faller de kandidater bort som inte fått stöd av 30 kollegor i parlamentsgruppen.

I de följande omgångarna faller den kandidat bort som fått minst röster. Till slut står två kandidater kvar. Dessa får sedan över etthundratusen konservativa partimedlemmar rösta om.

Som framgår av grafen har tre omgångar skett, den senaste igår, måndag. Vidare till fjärde omröstningen – som sker idag tisdag – finns fyra kandidater kvar: nyss avgångne finansministern Rishi Sunak, handelsminister Penny Mordaunt, utrikesminister Liz Truss och kommunminister Kemi Badenoch.

Inom parlamentsgruppen tycks stödet för Sunak vara störst, men enligt en opinionsmätning från YouGov från förra veckan har Mordaunt störst stöd bland medlemmarna.

Källa: YouGov (13 juli 2022).

Också spelbolagen skapar ett sorts favoritskap genom att visa vem flest satsar på som vinnare i partiledarvalet. Där har fler satsat sina pengar på Truss än på Mordaunt de senaste dagarna. Något som Financial Times rapporterar.

Vilka två går till final?

Nu är alltså striden hård om vilka två som går till medlemmarna för avgörande. Allt tyder på att Rishi Sunak är den ene, medan Penny Mordaunt och Liz Truss slåss om den andra finalplatsen.

Vadslagning om vem som blir partiledare. Källa: Betfair/Financial Times.