När man behöver stanna inomhus i sommarstiltjen vill jag påminna om något jag missat att skriva om: SVT-satiren ”Herr Talman!” Den sändes i våras, men finns på SVTplay. Och en ny säsong tycks komma i augusti.

Seriens första säsong på tio avsnitt, kvarten långa, är uppseendeväckande vassa i sin satir, trots (eller kanske just därför) att det är dockteater. Och de föreställer, utöver talmannen, partiledarna och en och annan av deras medarbetare.

Låter inte särskilt kul. Det tog ett tag innan jag tittade.

Och som förväntningarna överträffades! Avsnitten är oerhört politiskt initierade och – helt avgörande för mig numera – de slår åt alla politiska håll.

Alltså inget vänsterdravel, det som 99 procent av mediekanalernas nöjes och kulturprogram plågas av. Man har en känsla av att Sverige blivit det nya DDR, iallafall i gammelmedia. Allt ska vara så tillrättalagt och exakt rätt uppfattningar ska gynnas och just det regeringspartiet ogillar ska misstänkliggöras. Så hopplöst fegt, maktfjäskande och ointressant.

Men ”Herr Talman!” är undantaget som bekräftar regeln.

Skämten lever kvar

Jag har faktiskt lite dåligt samvete att jag inte skrev om satirserien när den sändes. Det hände så mycket annat då. Och, som när det gäller en hel del annat av hög kvalitet: man märker först efteråt att det där var ju förbannat bra. Skämten och stämningen, liksom den underbart fåniga signaturen, lever liksom kvar i ens medvetande.

Det är sådant material som med tiden kan få kultstatus.

Ny säsong utlovas

Och nu när jag går till hemsidan ser jag att en säsong två med sex avsnitt utlovas. Preliminär säsongsstart 19 augusti. En utmärkt nyhet så här i sommartorkan.

Serien är skapad av Micke Lindgren, känd från Grotesco.

– Vi tittar in på politiken och dess kändisar men tar oss stora friheter med verkligheten och skojar högt och lågt, sa Lindgren inför premiären.

Jenny Bjärkstedt är dockmakaren som byggt det SVT beskriver som ”karikatyrerna av Sveriges partiledare”. Också dom är på ytan enkla, men som skickligt fångar de olika partiledarnas framtoning och ansiktsuttryck.

– Det ska bli så roligt och spännande att ta mig an utmaningen att köra både dockspel och imitation ihop. Det känns som att det kan bli hur skruvat och knasigt som helst. Jag tror att ”Herr Talman” blir någonting helt nytt i svensk tv, någonting man inte sett förut men förhoppningsvis kommer tycka är väldigt kul, sa inför inspelningen Louise Nordahl, som tillsammans med Christian Åkesson, My Gudmundsdotter och Erik Broström utför imitationerna som blir kusligt träffsäkra.

*

Alltså titta här, när du behöver stanna inne i sommar: Herr Talman! (SVTplay).