Tjeckiens regering har beslutat förhandla om köp av svenska Stridsfordon 90 som tillverkas av BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Det går bra för svensk vapenexport nu.

Detta besked kommer bara veckor efter att företaget slutfört sin största exportaffär någonsin, då Slovakien har beställt 152 stridsfordon 90 i en affär på omkring 17 miljarder kronor.

”CV90 är en etablerad och beprövad plattform. Fordonen finns i ett antal europeiska länders väpnade styrkor. De valdes också ut av Slovakien, och vi kommer att samordna våra förhandlingar med Slovakien”, skriver Tjeckiens försvarsminister Černochová.

Uttalandet från landets försvarsdepartement fortsätter: ”Upphandlingen av dessa fordon kommer att göra det möjligt för Tjeckien att uppfylla sitt åtagande gentemot NATO att bygga en tung mekaniserad brigad som kommer att använda avancerad stridsbeprövad utrustning från västallierade.”