Hundratusentals samordningsnummer, alternativ till personnummer, har spridits vind för våg och kunnat utnyttjas av organiserad brottslighet för falska identiteter. Efter åratal av slapphet ska nu reglerna skärpas upp.

KOMMENTAR. Skatteverket ska ta över ansvaret för bland annat identitetskontroller vid tilldelning och förnyelse av samordningsnummer. Det föreslår regeringen – minst 20 år för sent.

Men istället för att dra in alla samordningsnummer som givits utan att identitet styrkts och kräva att användarna söker på nytt och då avger biometrisk data (alltså fingeravtryck), foto och annat som inte går att fuska med), krånglar S-regeringen till det.

Tre nivåer

Alla samordningsnummer som är på vift ska delas in i tre nivåer: styrkt, sannolik och osäker. Nivåerna ska tilldelas beroende på vilken identitetskontroll som genomförts.

För att kunna erhålla styrkt samordningsnummer måste innehavaren styrka sin identitet genom att inställa sig personligen hos myndigheten och överlämna id-handlingar för kontroll, lämna fingeravtryck samt låta sig fotograferas.

”Missbruk med samordningsnummer kan få stora konsekvenser och riskerar att göda brottslighet och fusk. Det är oacceptabelt. Nu lägger vi fram skarpa förslag för att göra hela systemet säkrare och mer robust”, säger finansminister Mikael Damberg i en skriftlig kommentar till TT.

Samordningsnumren är ett slags personnummer som ges till personer som inte är folkbokförda i Sverige men som ändå uppehåller sig i landet.

Regeringen ska besluta om propositionen under torsdagen.

Senfärdighet har gynnat kriminella

Varför det tagit årtionden att skärpa upp systemet är obesvarat. Den politiska senfärdigheten har, vilket Damberg nu medger, givit kriminella en guldgruva för att förenkla bedrägerier, penningtvätt och rent allmänt underlättat kriminaliteten i landet.

Skatteverket uppger att cirka 1,2 miljoner samordningsnummer funnits registrerade hos myndigheten. Man har nu förklarat 612.566 nummer ”vilande”, men att hela 357.487 samordningsnummer är aktiva och kan användas av personer som inte är identifierade, utan kan vara fingerade identiteter.