Ashkan Ekman Ekhtiari sköt sin fru i huvudet och dömdes till livstids fängelse 2020. Ändå har han kvar sitt uppdrag i Kirunas kommunfullmäktige, där han valdes in på Socialdemokraternas valsedel både 2014 och 2018.

I juli 2020 dömdes Ashkan Ekman Ekhtiari till livstids fängelse och utvisning för mord på sin hustru. 

Enligt domen sköt han hustrun i huvudet med ett jaktgevär när hon sov i sin säng. Innan mordet sökte den dåvarande S-politikern på internet om bland annat ”mord i nära relationer” och ”straff för grov mordbrand”. 

Ekman Ekhtiari, som låg i skilsmässa med hustrun vid mordtillfället, hävdade att händelsen var en olyckshändelse.

Trots domen upptagen för S i april

Men trots att Ekman Ekhtiari är dömd till livstids fängelse så listades han som en av Socialdemokraternas ersättare i protokollet efter ett kommunfullmäktigesammanträde i april, vilket lokaltidningen NSD (betalvägg) var först att rapportera om.

Enligt Mats Taaveniku, gruppledare för Socialdemokraterna Kiruna, har det hela hanterats felaktigt.

– Det har vi lyft med kommunsekreteraren och de har justerat det vid senaste fullmäktige. Det har varit felaktigt skött, säger Taaveniku till tidningen.

Den dömde mördaren är inte längre medlem och enligt Taaveniku har Ekman Ekhtiari ingen möjlighet att påverka politiken i Kiruna inifrån anstalten där han avtjänar sin livstidsdom.