En politisk scenförändring väntar i det amerikanska mellanårsvalet. Demokraterna styr idag både representanthuset, senaten och Vita huset. I november kan de ha förlorat allt utom Vita huset.

KOMMENTAR. Det går inte bra för president Joe Biden. Nu senast var han i Saudiarabien och fjäskade för den kronprins han för inte så länge sedan kallade ”mördare” och ”paria” efter att journalisten Khashoggi dödats och styckats på saudiskt konsulat i Turkiet. Biden får kritik också från sina supportrar för det som kallas ”svek”.

På hemmaplan går det inte heller bra för Biden. Inflationen är rekordstor och gör att allt fler amerikaner får svårare att få hushållskassan att gå ihop. (Det var ett skäl för fjäsket för mördaren: Om Saudiarabien ökar oljeproduktionen sjunker bensin- och dieselpriserna.)

Till och med CNN, som i stor utsträckning är demokratiska partiets tv-kanal, menar att Biden’s möte med bin Salman var en katastrof.

Kärnväljarna flyr

Men Demokratiska partiet har större problem än så. Deras kärnväljare är på väg att överge partiet. I vänsterblaskan New York Magazine är man mycket dyster, Demokraternas misslyckande är totalt:

”Donald Trump kunde ena sitt parti bakom en impopulär skattesänkning för de rika. Biden kunde inte ena sitt parti bakom en populär återställare av skatterna. Statsvetare har en förklaring till båda dessa utfall: De rika har ett oproportionerligt inflytande på både partieliterna, och drar demokrater till vänster om sina väljare i identitetsfrågor, och republikaner till höger om sina väljare i ekonomiska frågor.”

Eliterna i USA är lika illa införstådda med vad väljarna kräver som i Europa.

”Demokraterna stirrar ner i en politisk avgrund vars botten inte syns. Den kortsiktiga politiska dynamiken i en ekonomi som lider av global inflation straffar presidenten. Den långsiktiga prognosen för partiets alienation från dess arbetarklassväljare av olika raser är dyster.”

Svarta och latinamerikaner överger vänstern

I takt med att Demokratiska partiet blivit allt mer vänsterextremt i identitetsfrågor, inte minst på grund av ”black lives matter”, har det paradoxalt nog övergivits av just minoriteterna svarta och latinamerikanska väljare som behöver jobb och lön för att kunna köpa mat att ställa på bordet. De är inte intresserade av raskrig och stämpla vita som rasister, sådana anklagelser ger inte mer i plånboken.

Raskriget i USA – å de svarta och minoriteternas vägnar – bedrivs av rika vita universitetsstudenter som aldrig behövt jobba för att leva gott. Och av kändisar, skådespelare och artister som åker limousin och flyger privatjet.

Dagens vänster i USA är ett spektakel av hycklare som försöker skaffa sig en god image genom att rapa upp de mest radikala slagorden man kan tänka.

Väljarna i Amerika börjar inse det. Och det bådar inte gott för Demokraterna.