Kommer skjutningarna som hittills skett med pistoler att trappas upp till att klankriminella använder pansarskott? Alltså militära vapen för att slå ut fordon. Polisen har beslagtagit flera senaste tiden.

”Gängkrig” har hittills varit en metafor, en bildlig beskrivning av våldet mellan klaner och gäng från förorterna. Snart kan vi ha krig i Sverige på riktigt. Kriminella rustar upp. Med militära vapen som pansarskott. Det är avsett för att kunna bekämpa pansarfordon, och projektilen kan penetrera tjocka lager av metall.

Polisen har beslagtagit flera i Stockholm vid husrannsakningar i jakten på andra brott.

Gängkrig med militär styrka

En gängkriminell har nu dömts för ett pansarskott som han hade gömt i soffan i en lägenhet i Stockholm. I minst två andra ärenden i Stockholmsområdet har polisen i närtid beslagtagit pansarskott.

–  Det är mycket oroande att det dyker upp pansarskott i kriminella grupperingar, inte minst när de är inblandade i konflikter. Sannolikheten att den här typen av vapen ska börja användas bedömer jag som mycket stor, säger gängexperten Gunnar Appelgren till Aftonbladet.

Detta vapen har mycket större effekt än de bomber som gängen hittills sprängt utanför entrédörrar i bostadshus där man vill skrämma någon.

–  När man använder sprängmedel är det inte sällan för att sätta press på någon, att sända ett budskap. Men att avfyra pansarskott mot en bil eller lägenhet då vill man verkligen ta livet av någon, säger Appelgren.