När V-ledaren höll sitt almedalstal på måndagskvällen lät hon i stora drag som en socialdemokrat från förr. Mycket om välfärd men inga inslag av woke-karaktär, alltså om könskamp, etnicitet och sexualitet.

Det är ibland mer talande vad en politiker inte säger, än vad denne säger. Att vänsterledaren utelämnar allt som andas transsexuella, BLM och rasifisering är intressant. Alla de där nyradikala kraven och extrema identitetspolitiska perspektiven var utknuffade. Istället talade hon om välfärd som en äldre tiders socialdemokratisk ledare.

Landet byggdes upp av folket

Hon pratade historiskt om hur välfärden i Sverige byggdes upp. Hur det skapades sammanhållning ”mellan tvätterskor och folkskollärare, mellan industriarbetare och tjänstemän”.

– Sverige gick från att vara Europas fattigaste land till ett av världens rikaste. Landet byggdes inte främst upp i maktens korridorer, utan på pappersbruk och järnverk. Av truckförare och butiksbiträden.

Ultimatum: stoppa vinster i skolan

När hon gick över till dagens välfärd var det skolan hon riktade in sig på.

– Marknadsskolan ska avskaffas. Vi ska ta tillbaka kontrollen över den svenska skolan, sa hon.

Dadgostar riktade här tuffa villkor mot Socialdemokratin. Vänsterpartiet kräver en uppgörelse om hur vinster i skolan ska förbjudas – innan en ny statsministeromröstning sker, sa Dadgostar på pressträffen innan hon höll talet.

Här uppstår en intressant spänning med Centerpartiet som försvarar friskolor. I januariavtalet skrevs det in att S inte skulle röra dem. Nu kräver alltså Vänsterpartiet att regeringens politik måste bli betydligt mer vänsterprofilerad på skolans område för att de ska rösta för en socialdemokratisk statsminister efter valet.

Den här motsättningen är ideologisk där C och V drar åt helt motsatta håll. Därmed är denna motsättning av annan kaliber från de skilda uppfattningar som finns mellan oppositionspartierna, där alla går åt samma håll men i olika takt.

Vänstersidan i politiken har det mer stökigt än högersidan. Den slutsatsen kan man lugnt dra efter Dadgostars framträdande i Almedalen.

*
Se partiledartalen i SVTplay.