Under Kristdemokraternas förmiddag i Almedalen talade Ebba Busch om villa, Volvo och vovve. Hon hyllade Svenssonliv – och vet att hur mycket det provocerar. Busch gick sedan till frontalangrepp mot kulturvänstern.

REFERAT. Det var ett brett tal om sjukvård, inflation, värderingar. Det som stack ut mest var hennes försvar av Svenssonlivet.

– När jag så här öppet talar om Svenssonlivet som önskat, så kryper hånflinet fram hos den kulturradikala vänstern. De älskar att håna medelklassen, bo i villa och faktiskt tycka om det – till och med att bygga en veranda.

– Låt dem hålla på då, låt det gå, vi klarar oss ändå. I grunden är det synd om dem. De ser inte att vanliga människors vardagliga liv är det vackraste som finns i denna värld, sa Busch

Otryggheten

Utöver frågor om sjukvården som kristdemokrater brukar värna var Busch tydlig kring kriminaliteten.

– Vi måste frågade om folkhemmet ska bli ett grindsamhälle. Om vi måste låsa in oss själva, eller om vi måste göra det som krävs för att låsa in brottslingarna. Tryggheten får inte bli en lyxvara för de rikaste. Vi är beredda att göra det som krävs för att man ska kunna leva Svenssonlivet tryggt i alla delar av landet, sa Busch.

Hon exemplifierade otryggheten med den 12-åriga Adriana som sköts ihjäl vid en rastplats i Botkyrka och med polismannen Andreas Danman som sköts ihjäl i Biskopsgården i Göteborg.

Och menar att de rödgröna säger nej till alla de förslag som lagts fram för att stärka polisen och bekämpa brotten.

– Starka värderingar förhindrar brott, sa Busch och lyfte de vanliga familjernas stora betydelse för att fostra barn till att respektera andra.

Också när det gäller ”Magdapriser på drivmedel” och andra kostnader som nu ökar genom inflationen tog hon Svenssonperspektivet. Mot överheten i form av kulturradikaler. Man ska vara stolt över verklighetens folk, skulle man kunna sammanfatta hennes budskap och därmed knyta an till hennes företrädare Göran Hägglunds Almedalstal 2009.

*

Se analys i Riks om Busch almedalstal:

*
Se partiledartalen i SVTplay.