Brottsligheten toppar listan över väljarnas viktigaste frågor inför riksdagsvalet och det för första gången sedan 1979. Det visar en ny rapport från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Statsvetaren och rapportförfattaren Henrik Ekengren Oscarsson säger att utvecklingen bäddar för en ”unik” valrörelse med med en ovanlig fråga i toppen.

41 procent av de tillfrågade uppger brottsligheten som ett av de viktigaste samhällsproblemen och politiska frågorna i dag, följt av sjukvård och integration.

Konservativa äger frågan

Att brottslighet ligger i topp, och med i en så tydlig ledning, ger ”en väldigt gynnsam miljö för konservativa partier och de som står till höger”, menar Ekengren Oscarsson. ”De brukar äga den frågan.”

Enligt rapportförfattarna är det överraskande att prioriteringarna är så lika i alla olika väljargrupper. Ett skäl kan vara att den organiserade brottslighetens grova våld har fått stor uppmärksamhet av såväl medier som politiker och gemene man.

Enligt Ekengren Oscarsson har partier fått svårare att sätta agendan i valrörelsen. ”Moderna valrörelser är en agendakamp och vad de handlar om avgör utgången”, säger han till DN.

Brottslighet och integration ligger båda på pallplats. Det kan förstärka oppositionens övertag. Men sjukvård och miljö finns som 2:a och 4:a.

Däremot finns inte försvaret på tio-i-topp, trots ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Inte heller stad-landsbygd med på listan.

Ovanligt är också att Ekonomi och arbetsmarknad ligger så långt ner.

De viktigaste frågorna enligt väljarna

  1. Brottslighet (41 procent)
  2. Sjukvård (33 procent)
  3. Integration (31 procent)
  4. Miljö (26 procent)
  5. Utbildning (24 procent)
  6. Sociala frågor (14 procent)
  7. Äldrefrågor (13 procent)
  8. Arbetsmarknad (6 procent)
  9. Demokrati (5 procent)
  10. Ekonomi (4 procent)

*

Se mer om mätningen i artikel av rapportens författare.: Väljarna kan överraska i valet 2022.