I takt med fallande popularitetssiffror växer frågan om Joe Biden kommer att utmanas inom det egna partiet om att vara dess presidentkandidat i nästa val. Ett sorts skugg-primärval har redan startat i USA.

Det är ovanligt att en sittande president utmanas inom det egna partiet inför möjligheten att bli omvald för en andra mandatperiod. Ja, det har bara skett sex gånger sedan landet bildades.

Gemensamt är att alla presidenter som utmanades inom det egna partiet var försvagade. Och även om alla presidenter som utmanades vann den interna partistriden, förlorade de alla sedan presidentvalet till det andra partiets kandidat.

Det är förmodligen därför det varit ovanligt med interna ”myterier” de senaste 30 åren. Politikerna vet att risken är stor att man inte lyckas och sedan får skulden om partiet förlorar presidentposten.

Mycket svag Biden

Men den sittande presidenten är svagare än jag någonsin kunnat notera. Inte nog med att Joe Biden har lägre förtroende än de flesta föregångarna, också lägre än Donald Trump. Han anses av många vara för gammal, han kommer att fylla 82 år samma månad som nästa presidentval sker i november 2024.

Vänsterröster luftar tveksamhet kring Joe Bidens ledarskap och kognitiva förmågor. Såväl CNN som Washington Post släpper fram kritiska röster som underblåser ifrågasättandet om Joe Biden kan fortsätta i en fyraårsperiod till.

Därför håller ett skugg-primärval på att utvecklas bland demokratiska politiker som är oroade över president Joe Bidens utsikter att vinna en andra mandatperiod och som är intresserade av att själva kandidera till toppjobbet, rapporterar Washington Examiner.

Flera politiker ligger i startgroparna

Tidningen menar att flera tänkbara presidentkandidater inom Demokratiska partiet redan förbereder sig för att kampanja för att få partiets stöd.

Vicepresident Kamala Harris har i det tysta känt av stämningarna bland förmögna sympatisörer på vänsterkanten – och de är många bland IT-miljardärer, skådespelare, musiker m fl. Guvernörn J.B. Pritzker i Illinois har besökt flera viktiga delstater som Florida och New Hampshire för att utöka sitt kontaktnät inom partiet.

Kommunikationsminister Pete Buttigieg syns mycket i medierna och reser land och rike runt för att sälja in det infrastrukturpaket som Biden trots allt fått igenom kongressen. Kaliforniens guvernör Gavin Newsom har kanske fått mest publicitet av alla nu nämnda genom att ta en retorisk strid med en av republikanernas starkaste namn, Floridas guvernör Ron DeSantis, samtidigt som han hävdar att det inte har något att göra med en eventuell presidentkandidatur.

Mellanårsvalet kan avgöra

Det är ovanligt att tala om nästa presidentval före mellanårsvalet, alltså det val som äger rum i november i år. Då testas partiernas styrkor och presidentens ställning i riktiga val, inte bara opinionsmätningar.

Att det redan börjat spekuleras om utmaningar mot president Biden visar hur otåliga, oroliga och nervösa man är i det Demokratiska partiet.

För egen del tror jag Joe Bidens framtid avgörs av mellanårsvalet. Blir det sämre än Barack Obamas, då partiet förlorade 63 ledamöter i Representanthuset, kan det vara en startsignal för att öppet utmana Biden om presidentkandidaturen 2024.

Och opinionsmätningarna tyder på att det kan bli en kraftig majoritet för Republikanerna i Representanthuset och att man också vinner majoritet i Senaten. Om det sker blir det svårt för Joe Biden att framstå som en kraftfull president som kan återta initiativet inför nästa presidentval.

*

FAKTARUTA

De sittande presidenter som utmanats av egna partivänner, som alla vunnit interna striden men sedan alla lämnat Vita huset efter valdagen:

1912 utmanades republikanske presidenten William Howard Taft, av sin republikanske föregångare Teddy Roosevelt – Woodrow Wilson blev president. 1952 vann demokratiske senatorn Estes Kefauver inledande primärval över sittande demokratiske presidenten Harry TrumanDwight D. Eisenhower blev president.

1968 utmanade senatorerna Eugene McCarthy och Robert Kennedy sin partivän och sittande president Lyndon B JohnsonRichard Nixon blev president. 1976 utmanade republikanske tidigare guvernören Ronald Reagan sittande president Gerald FordJimmy Carter blev president.

1980 utmanade senator Ted Kennedy partivännen, president Jimmy CarterRonald Reagan blev president. Och 1992 kampanjade debattören och författaren Pat Buchanan för att ta kandidaturen från sittande president George Bush den äldre – Bill Clinton blev president.