Terrormisstänkte Zaniar Matapour har omhäktats i två veckor. Han sköt ihjäl två och skadade ett 20-tal i Oslo under Pride. Misstanken om islamistisk terror står fast.

43-åringen misstänkts för masskjutningen i Oslo den 25 juni då han sköt mot puben Per på hörnet och London pub i centrala Oslo. Två män dödades och 21 skadades. Matapour har ännu inte uttalat sig om händelsen i förhör, rapporterar TV2.

Islamistiskt terrordåd

Norska säkerhetspolisen, PST, har tidigare sagt att de betraktar skjutningen som ett extremt islamistiskt terrordåd.

– Anklagelsen om terror står fast. Det finns inget som försvagat den misstanken, säger polisåklagaren Børge Enoksen till VG.

Men utredningen sker brett då man utreder radikalism, hatbrott och även psykiatriska aspekter.

Oklart om kollaboratörer

I veckan meddelade polisen att de är ”säkra på” att ingen annan medverkade under attacken. Det är dock inte klart om han kan ha haft kollaboratörer, eller om andra har samarbetat med honom i förväg.

– Vi är också intresserade av den åtalades vänkrets och utöver det kan jag inte gå in i detalj på vilka grepp vi gör där, säger Enoksen.

Zaniar Matapour har vägrat att förklara sig, så länge polisen spelar in förhör med ljud eller bild.

Polisen jobbar i första hand med att samla in och analysera alla övervakningskameror och videor man fått tag på från brottsplatsen, även dagarna innan attacken.

Videomaterialet är viktigt för polisen då det kan bidra till ett klargörande om det kan ligga fler bakom planeringen.

– Vi har en olöst situation där vi inte är säkra på om det kan ligga fler bakom, och då kan det finnas relevant info på videoinspelningar som raderas när lördagen kommer. Det är inte säkert att vi är medvetna om att det finns relevant information om en månad, säger Børge Enoksen.