Ändrade politikerveckan i Almedal något inför valspurten till 11 september? Om något, låste partierna sina positioner än mer. Ultimatum tycks vara inne, och ju mindre parti desto större ultimatum. Kanske logiskt när opinionen är så oerhört jämnt fördelad mellan rödgröna och blågula sidan.

ANALYS. Vi har en av historiens mest turbulenta mandatperioder bakom oss. Världsomspännande pandemi med kraftiga nedstängningar som följd under mer än ett år. Sedan startade ett krig i Europa.

Och ovanpå det småpartier som bytt sida, ställer ultimatum och vägrar tala med andra folkvalda.

Från 175-174 till 172-177

Men trots denna turbulens har egentligen inte mycket hänt i opinionen. Rödgröna regeringssidan har haft ett minimalt övertag med 175 mandat i riksdagen mot 174 mandat för oppositionen.

I Svensk väljaropinion, där Sveriges Radio låter Sifo väga samman ett antal mätningar, är opinionsläget inför sommaren också jämnt: ett litet övertag för oppositionen på 177 mandat mot 172 mandat för rödgröna sidan.

Bara en väljarström: från grönt till rött

Och väljarnas rörelser mellan partierna från valet 2018 fram till nu är också få. Bara en rörelse egentligen: 4 procentenheter har flyttat från gröna partier till röda. Centerpartiet (-2,9) och Miljöpartiet (-1,0) har tappat till Socialdemokraterna (+4,6).

Alla andra förändringar ligger på felmarginalen (+- 0,1 till 0,3 procentenheter), utom L som efter sina dubbla sidbyten mellan blocken backar mer (-0,9).

Det är faktiskt helt otroligt att väljarna inte rört sig mer än så här i den turbulenta tid vi haft och ovanpå det en historiskt stökig riksdagsperiod.

Oppositionen är störst i mandat, Miljöpartiet får noll. Grafik: Samtiden.

Nu avgör väljarna

Jag har en hypotes: just därför att det varit så turbulent har de väljare som inte är nöjda med det partival man gjorde i förra valet ännu inte bestämt sig. Man har inte bytt parti – än. Jag gissar att många väljare är beredda att byta parti, men ännu inte satt ned foten.

Valrörelsen de sista veckorna kan därmed komma att bli mer avgörande än någonsin.

Efter en somrig julimånad väntar en intensiv valrörelse som kan ändra på allt.

TABELL

Svensk väljaropinion juni 2022

Jämfört med valresultatet 2018.

Socialdemokraterna: 32,9 procent (+4,6)
Moderaterna: 19,5 procent (-0,3)
Sverigedemokraterna: 17,6 procent (+0,1)
Vänsterpartiet: 8,2 procent (+0,2)
Kristdemokraterna: 6,4 procent (+0,1)
Centerpartiet: 5,7 procent (-2,9)
Liberalerna: 4,6 procent (-0,9)
Miljöpartiet: 3,4 procent (-1,0)

I sammanvägningen ingår Novus, Kantar Sifo och Ipsos.