Den tonårige etiopier som är misstänkt för att ha förgripit sig på en nioårig flicka i Skellefteå kan göra det igen. Den risken finns, menar kriminolog Leif GW Persson.

Den nioåriga flickan får intensivvård sedan hon våldtagits och misshandlats svårt i stadsdelen Morö Backe den 7 juli. Hon är fortfarande så svårt skadad att åklagaren i nuläget inte planerar några förhör med henne.

Den misstänkte etiopiske medborgaren är upptagen som under 15 år i svenska register men åklagaren har beslutat genomföra en medicinsk åldersbedömning. Om den klargör att den misstänkte hade fyllt 15 år vid överfallet kan det bli aktuellt med åtal. Resultatet väntas vara klart tidigast i mitten av augusti.

Bedöms han fortsatt vara under 15 år slipper han juridisk påföljd och kan släppas fri även om han kan göras ansvarig för mordförsök och grov våldtäkt mot barn. 

Släpps gärningsmannen är risken stor för återfall

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson säger att det grova brottet är ovanligt för en så ung gärningsman och han bedömer att det finns en ansenlig risk för återfall. 

– Jag oroar mig för att han kommer att begå ytterligare grova brott av det här slaget, och de kommer sannolikt att bli värre, säger Leif GW Persson.

Skolchefen i kommunen har bekräftat för Expressen att det sedan tidigare funnits dokumentation som tyder på olämpligt beteende mot andra elever från skolan som pojken gick på, innan han flyttades till en särskola för funktionsnedsatta. Han har alltså ett beteende som återkommer.

– Den här grabben har alla kännetecken som talar starkt för att han kommer att kunna begå ytterligare grova brott, säger Persson och refererar till att han är storväxt och har god fysiska förmåga att attackera andra, kombinerat med intellektuell funktionsnedsättning. 

Risk för ännu värre överfall

Det finns ”en ansenlig risk” när det kommer till återfall av grova brott, speciellt i det här fallet. 

– Att han så tidigt brottsdebuterar med överfall på personer som han bara springer på tyder på det, förklarar Persson. 

Han känner oro för att etiopiern kommer att begå ytterligare brott av det här slaget, och de kommer sannolikt att bli värre än överfallet mot den nioåriga flickan.

*

Se inslag i Riks om stämningen i Skellefteå efter överfallet av flickan.