Det finns många absurda regler kring militära verksamheter i Sverige. Förmodligen därför att vänsterpolitiker egentligen är emot militärt försvar. Man drömmer ju, likt John Lennon, om att det inte ska finnas några länder att kriga för.

I veckan har en ny absurditet kommit i dagen. Yrkessoldater som varit kontraktsanställda i 12 år sparkas nu. Nu! Nu när hela riksdagen är överens om att kraftigt höja anslagen till den militära försvarsmakten. Nu när ryssarna bedriver brutalt krig i Ukraina och hotar oss som finns i närområdet och skulle kunna utgöra en strategisk fördel för Ryssland, som Gotland.

Då sparkas de mest erfarna soldaterna.

Mischmasch mellan värnplikt och yrke

Skälet? En lag som stiftades när värnplikten avskaffades 2009. Då bestämdes av någon anledning att de soldater som anställdes inte fick vara anställda en begränsad tid. Efter tolv år som kontinuerligt tjänstgörande i försvarsmakten skulle de tvingas lämna. Även om förbandet hade velat, förbjuder lagen att soldaten får fast tjänst eller förlängt kontrakt.

Politikerna som avskaffade värnplikten i liberal anda – något Sverigedemokraterna var emot – var man ändå rädd för en yrkesarmé. Därför blev det en mischmasch mellan värnplikt och yrke, att soldaterna inte fick vara anställda tills vidare.

Det är en grotesk lösning.

Och nu när värnplikten är återinförd är ju risken för yrkesarmé borta. Ändå finns lagen som förbjuder kontraktsanställda soldater att förlänga sin tjänstgöring.

Tungfotad regering utan insikter

Försvarsmakten har föreslagit att förbudet mot förlängning tas bort. Men vi har en så tungfotad Socialdemokratisk regering som inte begriper någonting, som inte förmår att agera och saknar varje form av ledaregenskaper. Försvarsminister Peter Hultqvist ser inget och hör inget.

Därför uttrycker sig flera soldater sin besvikelse över att de nu måste lämna försvarsmakten. Just när de behövs som allra mest i en tid av kraftig upprustning till landets försvar mot aggressiva länder i vårt närområde – Ryssland.

Behandlingen av soldaterna är ännu ett exempel på varför den här regeringen måste bytas ut.