Dagens omröstning om vem som är näst på tur att strykas som kandidat till partiledarposten i Tory slutade med att kommunminister Kemi Badenoch fick minst stöd och därmed faller bort. Nu återstår tre kandidater.

Sedan Boris Johnson meddelade sin avgång har konservativa partiet startat processen att välja ny partiledare – som också kommer att bli Storbritanniens näste premiärminister.

Hittills har tre kandidater gallrats bort genom omröstningar i partiets parlamentsgrupp. Idag skulle de fyra återstående bli tre.

Populär enligt opinionsmätning

Bland partiets parlamentsledamöter fick Kemi Badenoch inte tillräckligt starkt stöd för att gå vidare, även om opinionsmätning av YouGov bland partiets medlemmar visar att hon slår alla de tre andra. Hon är den som tydligast profilerat sig som politiker i Margaret Thatchers anda, men samtidigt är hon den som har minst erfarenhet av regeringsarbete.

Av parlamentsledamöterna fick hon dock endast 59 röster. Liz Truss fick 86 röster, Penny Mordaunt 92 röster och Rashi Sunak fick 118 röster.

Enligt YouGov hade Kemi Badenoch blivit partiledare om hon klarat sig till final. Hon skulle vunnit tydligt mot förre finansministern Rishi Sunak, 56-34 procent, och med en liten marginal (inom felmarginalen) över var och en av de två kvinnor som nu går vidare: handelsminister Penny Mordaunt (48-43) och utrikesminister Liz Truss (46-43).

Kvinnorna går starkt

Enligt stadgarna ska parlamentsledamöterna nu rösta igen om de tre som återstår, och de två kandidater som har starkast stöd i parlamentsgruppen går till ”final” där konservativa partiets alla tiotusentals medlemmar får rösta och avgöra vem av de två som blir partiledare.

Det är Liz Truss är den som vunnit flest nya röster i dagens omröstning. Hon får också starkt stöd i opinionsmätningen som nämndes ovan. Detta trots att – eller kanske på grund av att – Rishi Sunak är den mest kände av alla kandidater. Han står för en mer strikt finanspolitik som ifrågasätts nu när inflationen drar iväg och gör allt dyrare för brittiska hushåll.

Imorgon avgörs vilka två som går till medlemsavgörande

Imorgon onsdag står det av allt att döma vilken av de två kvinnorna som går vidare tillsammans med Rishi Sunak till medlemsomröstningen.

Eftersom utrikesminister Liz Truss enligt YouGov-mätningen tycks ha starkast stöd bland medlemmarna av de tre som återstår, får hon ses som favorit. Hon ser också ut att kunna värva tillräckligt många nya röster bland parlamentsledamöterna för att imorgon gå till final.

*

Se mer i Samtiden: Vem efterträder Boris Johnson?