Varje gång Farmanbar uttalar sig uppstår konflikter. Han önsketänker medan oppositionen pekar på regeringens katastrofala misslyckande i att förstöra Sveriges en gång så stabila elförsörjning.

KOMMENTAR. Nu anmäler Kristdemokraterna energiministern till KU.

– I dag KU-anmäler vi Farmanbar. Det sista vi behöver är att ansvarig minister falskeligen relativiserar de skyhöga elpriserna. De såg det inte komma och la ned fungerande kärnkraft, säger Ebba Busch.

Källa: Eurostat.

S-ministern hävdade att elpriserna är högre i andra länder. Men Eurostat visar – när man jämför enligt samma måttstock – att Sverige har bland de högsta elpriserna i Europa. Och detta ska ställas i historiskt perspektiv: En anledning till Sveriges tillväxt under hundra år har varit att vi haft rekordlåga elpriser för näringsliv och hushåll. Sverige har haft ett stabilt och effektivt elsystem. Men detta har S tillsammans med MP, V och C slagit i spillror. De dramatiskt höja elpriserna beror på politiska beslut.

Vägrar diskutera fakta

Igår beklagade ordförande i riksdagens näringsutskott att Farmanbar smiter från debatt om energipolitiken. Carl-Oskar Bohlin (M) berättar:

– P1 morgon ville ha debatt mellan mig och Farmanbar [torsdag morgon]. Får nu besked om att han inte kan. Erbjöd då Farmanbar att välja datum själv. Svaret blev att han är uppbokad alla dagar. Att medverka i Aktuellt och fara med osanning på egen hand fanns det dock luft i kalendern för.

Lättviktig minister utan faktakunskaper

Många är förundrade över den låga kunskapsnivån hos energiministern. Expressen skrev ledare med rubriken, ”Snälla väljare – ge oss en ny energiminister i höst”. Detta sedan ett SR-reportage granskat ministerns omöjliga löften och påståenden som energiminister Farmanbar har gjort i debatten. De två rapporter Farmanbar hänvisar till – som påstås motbevisa det Energiforsk konstaterar (dvs att utan kärnkraftsstänging hade elpriserna varit 30-40 procent lägre) – visar sig inte existerar i verkligheten. Energiministern har i stället hämtat sina uppgifter från en debattartikel.

I Riks redogörs för att priserna på el – utan skatter och pålagor – varit betydligt billigare i Sverige. Men med alla pålagor tillhör Sverige de länder som har högst elpriser för hushållen.

Inavel i S-partiet

Men hur kommer det sig att energiministern har så fel så ofta? I sociala medier påpekas det finns systematiska problem inom Socialdemokratin, där man anställer varandras partner på tunga poster i regeringskansliet. Från säkra källor rapporteras att när Magdalena Andersson var finansminister arbetade Tora Hansjons som politiskt sakkunnig för henne. Hansjons är nu statssekreterare åt finansminister Damberg. Hon är också gift med Farmanbar.

Förmodligen var det därför Khashayar Farmanbar kunde bli energiminister trots att han har aldrig suttit vid makten, i något politiskt sammanhang. Han har, som Thomas Gür konstaterar, i tio års tid lagt budgetar i Nacka kommun som inte skulle funka i verkligheten och gjort käcka utspel som han aldrig behövt stå för.

Och av alla kommunalråd som Magdalena Andersson kunde välja mellan valde hon sin granne i Nacka.