Avhoppen från Vita huset är inte lika många som de var från Boris Johnsons regering i London, men president Joe Biden möter allt hårdare kritik från de egna leden. Och USA går till mellanårsval i höst.

Det råder panik inom Demokratiska partiet. Man hade hoppats att Högsta domstolens beslut att föra abortfrågan tillbaka till delstaterna och kongressen skulle ge vänstersidan ett uppsving, men det svaga ledarskapet från Joe Biden överskuggar allt.

Nu har Vita husets kommunikationsdirektör Kate Bedingfield meddelat att hon lämna sin post om några veckor. Detta kort tid efter att Vita husets pressekreterare Jen Psaki slutade i maj, som en av flera avhopp från Bidens pressavdelning.

Kritik mot inaktiv president

Nu är pressfolk inte avgörande för att forma en presidents politik, men de hjälper till att skapa den image som presidentadministrationen vill förmedla. Och här växer kritiken mot att Bidens folk inte förmår kommunicera den ilska som många känner över beslutet i Högsta domstolen att föra abortfrågan tillbaka till politiska församlingar.

”Toppdemokrater klagar på att presidenten inte agerar med det engagemang som tillfället kräver – eller kanske inte ens är kapabel till det”, skriver CNN:s politiske reporter Edward-Isaac Dovere.

”Roderlöst, planlöst och hopplöst”, sa en desperat kongressledamot om Vita huset till honom.

”Många demokrater är upprörda och anser att landet står inför en fullständig kris på en rad fronter, och samtidigt verkar Biden oförmögen eller ovillig att svara med lämplig kraft”, skriver Washington Post.

Katastrofsiffror i opinionen

Samtidigt som Biden verkar sova i Vita huset fortsätter hans popularitet att sjunka. En ny mätning visar att bara 36 procent (pdf) bland amerikanerna har förtroende för Joe Biden, den lägsta nivån som mätinstitutet har uppmätt sedan han blev vald.

Till råga på allt hanterar presidenten, enligt Dovere, situationen genom att skylla på underlydande. När Biden är frustrerad över att han inte lyckas förmedla ett sammanhängande och trovärdigt budskap riktar han kritik mot personal på mellannivå som inte har mandat att fatta några beslut. ”Det har bidragit till att flera i personalen lämnat Vita huset” uppger Dovere.

Ångest inför mellanårsvalet

I november går amerikanska folket till val för att välja alla 435 ledamöter till representanthuset och en tredjedel av senaten. Det parti som sitter i Vita huset brukar göra förluster. Barack Obama tappade 63 kongressmandat även om han hade högre popularitet än Biden. Mycket talar för att Demokraterna förlorar sin majoritet i båda kamrarna. Då blir president Bidens makt starkt begränsad i inrikespolitiken.