Fyra åtalade män deltog enligt en andra domen i Örebro tingsrätt i upploppet under påskhelgen. Männen har varit aktiva i våldet och döms därför till mellan två år och sex års fängelse, i en brottsrubricering där maxstraffet är livstids fängelse.  

KOMMENTAR. Det massiva våldet utsatte enskilda poliser för direkt livsfara, och därför råder det inga tvivel över att männen gjort sig skyldig till ett grovt brott, anser tingsrätten.  

Den man som döms till det längsta fängelsestraffen ska också ha angripit enskilda poliser och döms även för våld mot tjänsteman, rapporterar SVT.

Men påföljderna är låga med tanke på att livstids fängelse ingår i straffskalan för grovt blåljussabotage.

Frågan är hur mycket mer våld som måste utövas för att domstolarna ska döma till 10, 12 eller livstid. Om upplopp leder till dödande, finns andra rubriceringar som mord. Det är alltså inte den nivån på våld som blåljussabotage handlar om, utan just störande av ordningen.

Mer blåljussabotage än det som skedde i Örebro – då flera polisbilar sattes i brand och totalt kaos skapades där poliser utsattes för livsfara – är svårt att se.