Mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren har fått flera medier att spekulera i politiska motiv som skulle ge vänsterkrafter mer ammunition. Men nu konstaterar polisen att den misstänkte gärningsmannen lider av psykisk ohälsa – och därför också haft Wieselgren som utpekad måltavla för knivdådet.

Polisen tillbakavisar nu de omfattande spekulationer som bedrivits av flera stora nyhetsredaktioner i Sverige för att försökt stämpla mordet som ett politiskt dåd, och på det sätt gynna vänsterkrafter.

Medierna har alltså använt Wieselgrens tragiska död för att ta politiska poänger inför valet.

Mordet var ett attentat riktat mot psykiatrin

Åklagarens hypotes är att Ing-Marie Wieselgren mördades på grund av hennes långa engagemang för psykiatrin i Sverige. Åklagaren misstänker att gärningsmannen riktade sig mot psykiatrin och hon var ett känt namn i det sammanhanget.

– Exakt hur det har gått till är lite oklart, om han har väntat på henne eller följt efter, men som vi har förstått det så var målsägaren måltavlan, säger kammaråklagare Petra Götell till Expressen.

Polisen letar inte efter någon medhjälpare, utan ser det i dagsläget som dåd av en ensam gärningsman.