Ingenstans är vänsterradikalerna så starka som i San Francisco i Kalifornien. Hippieerans löften om fred, frihet och laglöshet utan skyldigheter lockar dock mest uteliggare och kriminella. Våldet får hederligt folk att överge staden.

Gatorna i San Francisco gapar tomma, skriver Financial Times. Restauranger vittnar om lågt besökantal då de flesta jobbar hemma efter pandemin. Antalet vakanta kontorsplatser har gått från 4,8 miljoner kvadratmeter till 18,7 miljoner.

Situationen är värre än andra stora amerikanska städer, enligt en analys av Kastle System.

– San Francisco är det mest extrema fallet där anställda inte återvänder till en storstad, säger professor Nicholas Bloom, ekonom vid Stanford-universitetet, till Financial Times (betalvägg).

Folket avsatte åklagare som vägrade åtala brottslingar

Under ”black lives matter” nådde staden nya nivåer av vänsterradikalism när en son till polismördare valdes till chefsåklagare och han beordrade stadens åklagare att inte yrka på några stränga straff.

Laglösheten bredde ut sig. Inte minst plundringar av butiker – då gäng i huddies rusar in mitt på dagen och tar med sig allt de kan bära.

När två kvinnor blev ihjälkörda på ett övergångsställe av en bilist som smet från platsen (och sluppit fängelse i annat brott) hade stadens invånare fått nog. Genom namninsamling ordnades ”recall”, alltså en folkomröstning, om chefsåklagare Chesa Boudin (Demokrat) skulle avsättas. Den 7 juni röstade 55 procent av San Franciscos invånare ja. Man avsatte honom. Fenomenet med vänsterradikala åklagare är dock inte över, skriver Politico: ”Boudins agenda lever i Kalifornien”.

En fin stad förstörd av vänsteridéer

Jag tycker San Francisco är en underbart fin stad, med vatten på tre sidor och med bergsrygg mitt i stan vilket gör gatorna mycket branta på vissa håll. Spårvagnarna och trådbussarna ger staden en extra charm, inte minst de som dras med kedjor upp för de branta backarna.

Många var barerna, restaurangerna och butikerna utmed gatorna i city, som i en europeisk stad. Jag behövde inte hyra bil den vecka jag var där – något ovanligt i USA.

Det var här hippieeran fick sitt starkaste fäste, vilket hade betydelse för frigörelsen för homosexuella i en tid då denna minoritet inte var accepterad.

Men nu har allt gått över styr. Frihet utan ansvar, skyldigheter och konsekvenser fungerar helt enkelt inte. Laglösheten är förödande idag. Mest populär är San Francisco nu för uteliggare och missbrukare som tar över allt fler gator i staden.

Morden är inte fler än annorstädes, men inbrott, stölder och rån har ökat dramatiskt. Kanske inte så märkligt med tanke på det nya klientel som flyttat in – med alla löften om frihet och avveckling av polisen.

Spökstad

När norska E24 besöker staden ser man mängder med tomma butiker, stängda varuhus och nedlagda restauranger. Också bostadsbyggandet har stannat av, rapporterar San Franisco Cronicle.

Från officiellt håll vill man skylla på pandemin och att företagen i denna it-täta region låter sina anställda fortsätta arbeta hemma efter pandemin. Men det är ett svepskäl för att dölja vänsterns totala misslyckande med den anarkistiska politiken där ingen ska behöva ta ansvar, där inga krav ställs på medborgarna och där kriminella ses som offer.

Redan för många år sedan fanns problem med uteliggare. Och man blev öppet erbjuden att köpa gräs och starkare produkter på gatorna. Men problemen har mångdubblats i takt med att vänsterpolitiken fått fortsätta och inte blivit utmanad.

Framtiden – om vänstern får bestämma

Jag tycker alla som är vänster ska åka till San Francisco. Där har deras idéer om normkritik fått fullt genomslag. Det är framtiden, om vänsteridéer får bestämma. Där kan man ta till sig det faktum att de jättegoda ambitionerna helt enkelt inte fungerar i verkligheten. Man kan inte avskaffa polis och straff – det gör inte att kriminella blir snälla, utan mångdubbelt fler och värre.

Laglöshet gör att framtidstron försvinner hos hederliga människor. Vänsterns idéer leder alltid till förfall, mörker och misär. Sovjetunionen var det tydligaste vänsterexperimentet. San Francisco är ett annat, visserligen inom demokratins ramar. Men vänsterstyre gör att de människor som bygger ett samhälle flyr staden för ett bättre liv i mer konservativt styrda städer.