En undersökning i EU-parlamentet visar att Västerpartiet är minst kritiska mot Putin av de svenska riksdagspartierna. SD är tvärtom mest Putin-kritiskt av de svenska partierna.

Det är tankesmedjan Vote Watch Europe som har undersökt hur EU-parlamentarikerna röstar i frågor som rör Ryssland. Undersökningen omfattar 280 voteringar från 2019 och fram till nu.

Enligt undersökningen är Sverige ett av de mest Rysslandskritiska länderna, vid sidan av de i Central- och Östeuropa.

Sverigedemokraterna är de som röstat mest Rysslandskritiskt bland de svenska parlamentarikerna. Minst kritiska har Vänsterpartiet varit, rapporterar Sveriges Radio.

Den partigrupper i EU parlamentet som är mest kritisk mot rysk politik är den konservativa ECR-gruppen, och då särskilt Sverigedemokraterna och spanska VOX. Också partierna i mitten-högergruppen EPP tillhör de mest kritiska.

Weimers kritisk mot C och S

Av de åtta svenska partierna har Sverigedemokraternas parlamentariker haft, vad Votewatch kallar, den största bestämdheten gentemot Ryssland och i omröstningarna röstat för de mer kritiska alternativen i 93,7 procent av fallen. 

– Sverigedemokraterna har länge haft en kritisk hållning till Rysslands auktoritära styre och landets imperialistiska agerande och vi är därför inte förvånade över studiens resultat, säger EU-parlamentariker Charlie Weimers (SD) till Europaportalen.

Han kritiserar samtidigt ”särskilt Centerpartiet och Socialdemokraterna, men även många medier” för att gett en felaktig bild av Sverigedemokraternas hållning gentemot Ryssland.

Tätt efter Sverigedemokraterna kommer Kristdemokraterna och Moderaterna.