Kommer Morgan att avgå före misstroendevoteringen? Partiledardebatten i TV4 igår kväll blev lite annorlunda när partiledarna öppet förhandlade med varandra om misstroendevotum och nödvändigheten av att sparka Morgan Johansson som justitieminister.

KOMMENTAR. Från oppositionens sida erbjöd Ebba Busch (KD) att man inte riktar några fler misstroenden mot regeringen om Magdalena Andersson ser till att justitieministern avgår före voteringen i riksdagen på tisdag och inte gör flera uppgörelser med kommunistiske utpressaren Amine Kakabaveh.

– Jag ska fundera igenom noga, det Ebba Busch säger. Hur ska vi agera bäst i den här situationen? Det gör så klart att jag måste fundera på erbjudandet, sa statsminister Magdalena Andersson (S).

Många kommentatorer blev överraskade över att statsministern, som tidigare förvarat Morgan Johansson till hundra procent, nu var öppen för att överväga hans avgång.

”Det var bra TV för alla, utom för Morgan Johansson”, skriver Viktor Barth-Kron i Expressen.

– Det säger något om att det är hårda tag just nu, säger statsvetarprofessorn Mikael Gilljam om att partierna förhandlar inför medierna och inte samtalar direkt med varandra vid sidan om mediernas rampljus.

Johansson var ju viktig för Natoprocessen

Statsvetaren Johan Hinnfors pekar på vilken stor vändning detta är från statsministerns sida.

– Jag blev verkligen förvånad över att Andersson till synes öppnar för att kanske låta Johansson gå, säger Hinnfors till Sveriges radio.

– Tidigare har hon sagt att han är extremt viktig för hela Natoprocessen, säger Hinnfors till Sveriges Radio.

Andersson är pressad

Min egen bedömning är att detta visar hur trängd och pressad statsminister Andersson är efter att hon lovat att hela regeringen ska avgå om Morgan Johansson faller. Det var ett förhastat och irrationellt uttalande som verkar ha skett i affekt.

Nu får Andersson en chans att undvika att uppfylla det löftet genom erbjudandet från Ebba Busch.

Och det är ju så som tidigare S-ministrar som varit på väg att falla i misstroende har agerat. De har avgått strax före votering ska ske. Anders Ygeman, Anna Johansson, Anna-Greta Leijon är de jag på rak arm kommer på som lämnat regeringen för att slippa bli fälld av riksdagen.

Socialdemokratin har gjort bort sig. Om Johansson röstas bort av riksdagen och Magdalena Andersson avgår, kommer de allihop ändå att sitta kvar som expeditionsministär, eller ”övergångsregering”, fram till efter valet. För svenska folket kommer det att ge löjets skimmer över Anderssons avgång.

Sannolikheten att Morgan Johansson lämnar regeringen det närmaste dygnet är alltså hög.