Nästa vecka ska riksdagen (igen) rösta om vårbugetförslag från regeringen. Och återigen ställer Amineh Kakabaveh krav på statsminister Magdalena Andersson för att lägga den avgörande rösten på regeringens förslag.

KOMMENTAR. Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh ställde i veckan nya krav för att lägga sin röst på den vårbudget som regeringen planerar att presentera inom kort. Den partilösa riksdagsledamoten vill ha en garanti om att Sverige inte ska exportera vapen till Turkiet.

Kravet är ytterst känsligt med tanke på regeringens pågående förhandlingar med Turkiet som blockerar Sverige från att bli medlem i Nato.

Vilde med hög svansföring

Statsminister Andersson är i ord avvisande mot Kakabaveh och påpekar att det är myndigheten ISP som fattar beslut om svensk vapenexport. Sedan 2019 har ISP stoppat all försäljning till Turkiet efter landets offensiv i norra Syrien.

– Man fattar beslut från fall till fall. Så det är inte så att vi i dagsläget har ett vapenembargo, säger Magdalena Andersson.

Skälet till Kakabavehs höga svansföring är att S i höstas gjorde en skriftlig överenskommelse med henne. Där lovar S att fördjupa samarbetet med kurdiska partiet PYD, från norra Syrien, som har kopplingar till terroriststämplade PKK som strider mot den turkiska staten. Det är detta som får turkiske presidenten Erdogan att gå i taket och stoppa svenska Nato-ansökan.

Nu har Kakabaveh fått blodad tand. Kan man köra S-regeringen framför sig en gång, kan man göra det igen. Och igen. I samband med förra veckans misstroendeomröstning mot Morgan Johansson tvingades Socialdemokraterna att offentligt bekräfta att uppgörelsen fortfarande gäller för att Amineh Kakabaveh inte skulle fälla justitieministern.

Andersson kallsinnig till Kakabavehs nya krav

Socialdemokraterna har till slut förstått att de är utsatta för utpressning.

Därför har Magdalena Andersson konstaterar att uppgörelsen upphör när Amineh Kakabaveh lämnar riksdagen.

– Uppgörelsen är med en riksdagsledamot, säger statsministern med adress Turkiet.

Och Andersson hävdar också att det inte pågår ”förhandlingar” med Kakavaveh.

– Regeringen för inte förhandlingar med Amineh Kakabaveh, säger hon till SvD (betalvägg).

Ny utpressning misslyckas?

SvD har sökt Kakabaveh för att höra hennes reaktion på att utpressningen inte längre ser ut att fungera. Kommer hon att fullfölja hotet och inte närvara för att rösta igenom S, V, MP och C-budgeten?